Gazdaság

Útzárakkal tiltakoznak a vajdasági gazdák

Útzárakkal tiltakoznak a vajdasági gazdák

2012. április 25., szerda
Útzárakkal tiltakoznak a vajdasági gazdák

Útlezárásokkal tiltakoznak elsősorban vajdasági szerb gazdák a mezőgazdasági támogatások szerintük igazságtalan elosztása ellen - jelentette a Magyar Szó című újvidéki újság internetes változata.

A gazdák korábban április 24-éig hagytak időt a kormánynak arra, hogy visszavonja a termelés szubvencionálását megváltoztató döntéseit, s az átadott termény mennyisége helyett újra a földterület nagysága alapján határozza meg az állami támogatás mértékét. Mivel a választási kampány hevében az állami vezetés, bár ígéretet tett rá, a megadott határidőn belül nem intézkedett az ügyben, a földművesek újabb útzárlatok mellett döntöttek. A zárlatok minden fontosabb vajdasági útvonalat, illetve a közép-szerbiai utak jelentős részét érintik majd. A Vajdaság területén legalább nyolcvan helyen lesz blokád, de a gazdák szervezkedése még tart, ezért valószínű, hogy ennél több helyen zárják majd le az utakat – mondta el a lapnak

Miroslav Ivković

, a tüntetések szervezőbizottságának tagja, a Szabadkai Földművesek Egyesületének vezetője. Arra a kérdésre, hogy a parlament mezőgazdasági bizottságának azt az ülését követően, amelyen elfogadták a termelők követeléseit és továbbították azokat a kormányhoz, érkezett-e bármilyen válasz, reakció a kormánytól, tartottak-e megbeszéléseket, Ivković azt felelte, hogy senki sem kereste meg őket hivatalosan, az illetékes minisztériumi és helyi önkormányzati vezetők azonban folyamatosan azon serénykedtek, hogy különféle ígéretekkel vagy fenyegetésekkel lebeszéljék a gazdákat a tervezett tiltakozásról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.