Közélet

Új korhatárkarikák a mozifilmeken is

Új korhatárkarikák a mozifilmeken is

2012. április 21., szombat
Új korhatárkarikák a mozifilmeken is

Az év elején megváltoztatott filmtörvény alapján korhatár-besorolásra vonatkozó szabályozást dolgozott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság MTI-hez eljuttatott szombati közleménye szerint a változtatás lényege, hogy a mozifilmek esetében is kötelező lesz a tévé képernyőjéről már ismert korhatárjelzésekhez hasonló karikák használata .

A tájékoztatás szerint az április első felében hatályba lépett NMHH-rendelet kötelezővé teszi a korhatár-besorolás megjelenítését a moziban vetített filmeknél is. Mint írták, ahogyan az elektronikus médiában az új médiatörvény életbe lépése óta, úgy a mozikban vetített filmeknél is kötelező a 12-es, 16-os vagy 18-as karika mellett a 6 éven aluliak számára nem ajánlott kategória feltüntetése. Az új mozifilmes klasszifikáció és a jelzések feltüntetésének részletszabályait az év elején hatályba lépett filmtörvény alapján az NMHH elnökének rendelete határozza meg. Közölték, a hatóság célja a gyakorlatban jól alkalmazható, az érintettekkel együttműködésben készült szabályozás megalkotása volt, ezért tervezetét a társadalmi egyeztetésen túl a szakma képviselőivel is véleményeztették, és ennek tapasztalatait beépítették a végleges rendeletbe. Az új szabályok helyes alkalmazása és az önkéntes jogkövetés előmozdításának érdekében a rendelet életbe lépése után az NMHH Filmirodája szakmai tájékoztatót is tartott a filmforgalmazó és filmterjesztő cégek képviselői részére. A módosult szabályozásnak köszönhetően a továbbiakban a néző nem találkozhat BA, azaz "besorolás alatt" jelöléssel a filmeken, valamint a filmajánlókon vagy más hirdetéseken sem. Ha ugyanis a filmnek még nincs végleges besorolása, akkor a filmforgalmazónak vagy filmterjesztőnek kell szaggatott vonalú korhatárkarikával ellátni az anyagokat átmenetileg, a "hatósági" besorolásig - írták. A jövőben tehát a film előtt vetített mozitrailerekből is kiderül, mely korosztálynak lesz ajánlott a reklámozott filmalkotás megtekintése. Az NMHH szerint különösen hasznos ez például a kisgyermekes szülőknek, hiszen a korábbi BA-kategória értelemszerűen nem adott kellő tájékoztatást erre vonatkozóan. Jelezték: így előfordulhatott, hogy a család a korhatárkarika nélküli mozielőzetes alapján kiválasztott film vetítése közben szembesült a gyermekekre ártalmas képekkel, jelenetekkel. Emlékeztettek arra is, hogy a módosított, 2012. január 1-je óta hatályos filmtörvény értelmében a filmterjesztők és filmforgalmazók tevékenységét az NMHH keretében működő Nemzeti Filmiroda ellenőrzi. Azt hangoztatták, a hatóság kiemelten fontos küldetésének tartja a kiskorúak egészséges lelki-szellemi fejlődésének védelmét, továbbá célja, hogy segítse és megkönnyítse a gyermekeket védő szabályok helyes alkalmazását a forgalmazók és a mozik számára. Ezért - mint írták - a különböző felületeken egységesen használható jelzéseket a Filmiroda az NMHH honlapjáról letölthető arculati kézikönyv formájában teszi elérhetővé az érintettek számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.