Gazdaság

Tetováló szalonra is lecsapott a NAV

Tetováló szalonra is lecsapott a NAV

2012. április 24., kedd
Tetováló szalonra is lecsapott a NAV

Nem szokványos helyszíneken – díszmadárbörzén, tetováló szalonban, tőzsdetanfolyamon – ellenőrizték a szolgáltató szektor nyugtaadási kötelezettségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi régiójának munkatársai, a revizorok számos szabálytalanságot tártak fel – tájékoztatta Jegyinák Attila sajtóreferens kedden az MTI-t.

Az adóellenőrök az egy évvel ezelőtti tapasztalatok alapján újra próbavásárlással ellenőrizték az adózók nyugtaadási kötelezettségének teljesítését a szentesi díszmadárbörzén. A revizorok papagájokat, a tartásukhoz szükséges eszközöket, eledeleket vásároltak, s az esetek 85 százalékában tártak fel szabálytalanságot: három alkalommal nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, két esetben adószám nélkül adóköteles tevékenységet végző adózók ellen indítottak eljárást. Az elmúlt hetekben Békés megyében egy tetováló szalonban is járt két revizor. A tetoválás elkészítése után - az alkotás egy adóhivatali dolgozó testére került – az egyik ellenőr fizetett. A vállalkozó átvette és a fiókjába tette a pénzt, de a bevételéről sem nyugtát, sem számlát nem állított ki, s ez - a hatályos jogszabályok alapján -akár egymillió forintjába is kerülhet. Ugyanígy járt az egyik szegedi hotelben rendszeresen tőzsdetanfolyamot szervező cég is. A programra érkezőket regisztráló titkárnő már az első pillanatban jelezte, van lehetőség az egész napos előadáson "nettós áron" részt venni, ha nem kérnek számlát. Az ellenőrök e szerint jártak el, nem kértek számlát, kifizették a tanfolyam 30 ezer forintos ellenértékét, majd, miután az átadott összegről nem kaptak nyugtát, igazolták magukat és megkezdték az ellenőrzést. A vizsgálat során megállapították, hogy az adózó alkalmazottja, ha akart volna, akkor sem tudott volna bizonylatot kiállítani, hiszen a társaság a helyszínen nem csak számla-, de nyugtatömbbel és bélyegzővel sem rendelkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.