Egyetem

Szent-Györgyi-plakett a tarjánvárosi templom kapuján + FOTÓK, HANG

Szent-Györgyi-plakett a tarjánvárosi templom kapuján + FOTÓK, HANG

2012. április 9., hétfő
Szent-Györgyi-plakett a tarjánvárosi templom kapuján + FOTÓK, HANG

A tarjánvárosi Szent Gellért templom egyik jellegzetessége, hogy csak neves művészek helyeztek el benne igényes műalkotásokat. Különös aktualitás a Szent-Györgyi-évforduló - 75 éve vette át Nobel-díját - kapcsán: Szent-Györgyi Albert képmását is megtaláljuk a templom ajtaján - az országban egyedül itt!

A két legkiemelkedőbb szegedi művész

Varga Mátyás

és

Tóth Sándor

, aki több munkáját is adományozta a templomnak.

Singer Ferenc

templomépítő plébános elképzelése volt, hogy a templom ajtaján jelenjenek meg Szeged szellemi, lelki arculatát meghatározó neves személyiségek képei. Így került fel

Szent-Györgyi Albert

képe, valamint

Löw Immánuel

szegedi főrabbi képe is a templom ajtó külső felére. "Úgy tudom, jeles Nobel-díjasuknak ez az egyetlen olyan emlékműve, amely szakrális térhez kötődik. A C-vitamin felfedezésén túl, kiemelkedő humánus magatartása, és a kevesek által ismert Szent-Györgyi Albert Psalmus Humánusa is erre predesztinálta őt" - mondta el portálunknak

Benyik György

tarjánvárosi plébános, teológiatanár. Az említett műből egy rövid részletet idézünk.

Szentgyörgyi Albert: Psalmus Humanus

(Részlet) Uram, ki vagy? Szigorú Atyám lennél, Vagy szerető Anyám, Akinek méhéből a mindenség megszületett? Te lennél a mindenség maga? Avagy a törvény, mely uralkodik felette? Adtál életet, hogy visszavedd? Te alkottál engem, vagy téged én, hogy a magányt és a felelősséget megosszam? Uram, nem tudom ki vagy, De hozzád fordulok nagy bajomban, Rettegek embertársaimtól és magamtól is! talán nem érted szavaim, de megérted zenémet.

Első zsoltár: ISTEN Uram! hatalmasabb vagy, mint a világ, amit Te alkottál, A mindenség a te otthonod. A magam képére formáltalak, Azt hittem kegyetlen vagy, kapzsi és hiú. Dicsőítésre és áldozatokra áhitozó, Bosszúra éhes, látván kisszerű vétkemet. Én házakat építek Neked Miközben hajlék és élelem nélkül hagyom embertársaimat. Uram! Azzal dicsérlek , hogy szebbé teszem a Teremtés rám eső zugát, Hogy fénnyel, meleggel, jóakarattal és örömmel Töltöm meg világomat. Második zsoltár: A VEZETŐK Uram! Vezetőt választunk vezetni minket, És szolgát szentelünk szolgálni téged. De a vezetők nem vezetnek el Tehozzád, Nem hallgatnak ők békéért esdeklő , néma szavunkra, Rajtuk a hatalom rontása, az embert, ember ellen vezetik. És a szolgák nem Téged szolgálnak, A hatalmat szolgálják és megáldják a fegyvereket. Gyötrik és gyilkolják embertársaimat a Te nevedben. Uram! Küldd el hozzánk e Te szolgáid, Hogy megmutassák az utat, amely Tehozzád, a békébe, Amely embert emberhez vezet. Harmadik zsoltár: A SZÍV ÉS A SZELLEM Uram! Szeretni tudó és szeretetre szomjúhozó szívet Szabadon gondolkodó és alkotni tudó szellemet adtál, De szívem retteg és gyűlölködik, Megrontja szellememet, s halált hozó iszonyú fegyverrel tör Országodra, reám és embertársaim ellen, Hogy szétroncsolja az élet szent szövetét. Uram! Tisztítsd meg szívemet, emeld magadhoz szellememet, Hogy testvéreimnek testvére lehessek. A teljes költemény ITT olvasható.Hallgassa meg Benyik atyával készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.