Sport

Szárnyait bontogatja a baseball Szegeden + FOTÓK

Szárnyait bontogatja a baseball Szegeden + FOTÓK

2012. április 11., szerda
Szárnyait bontogatja a baseball Szegeden + FOTÓK

Szombat délelőtt és délután nem mindennapi sporteseménynek adott otthont a gyálaréti sportpálya. Amerikai edzők segítségével tartott tréninget az alakuló szegedi baseballcsapat, a Szeged Braves.

Közel két tucat érdeklődő jelent meg szombat délelőtt a gyálaréti sportpályán a Facebookon közzétett felhívás nyomán, miszerint amerikai edzők részvételével toborzóval is egybekötött nyilvános edzést tart városunk leendő baseballcsapata, a Szeged Braves. "Húgommal korábban jártunk az Egyesült Államokban, akkor tetszett meg a játék, illetve amikor a Deák-gimnáziumba jártunk, az egyik angoltanárunkkal többször is baseballoztunk nyaranta. Mivel Szegeden még nem volt ilyen kezdeményezés, úgy gondoltuk belevágunk" - mondta el portálunknak a csapatot életre hívó

Mészáros Tamás

, az esemény szervezője, akit elsősorban testvére lelkesedése inspirált, s miután látta, mennyire komolyan gondolja a sport szegedi meghonosítását, azonnal mellé állt. "Megismerkedtünk a szabályokkal, szereztünk be felszerelést, és három hete kezdtünk el 8-10-en gyakorolni, miután találtunk erre alkalmas pályát Gyálaréten. Az ideális létszám 15-20 fő lenne, bízunk benne, hogy e toborzó révén többen is csatlakoznak majd hozzánk. A legkomolyabb gondunk egyelőre az edzőhiány" - közölte a főszervező. Az edzőkérdést a nyílt napra végül úgy oldották meg, hogy felvették a kapcsolatot az ország legjobb baseballcsapatának tekinthető Érd Aerosszal. A három magyar és három szlovák csapattal zajló Interligában szereplő Pest megyei egyesületnél örömmel fogadták a kezdeményezést, így

Terry Lingenhoel

utánpótlás-edző társaságában megérkezett az Érd Wild Cats softballcsapatának (a baseball női változata) trénere,

Suzanne Cole

, a rögbiedzőként és játékosként is dolgozó

Joshua Herb

, illetve az Érd Aeros játékosa,

Nagy Ádám

, aki itthon az egyik legjobb dobónak számít.

Ahogyan az Ohio állambeli Louisville-ből származó, ám több mint húsz éve hazánkban edzősködő és magyarul kiválóan beszélő amerikai tréner elmondta, európai szinten gyengének számít a magyarországi baseball. A kontinensen az aktuális világbajnok, Hollandia az élenjáró, de emellett Németországban és Olaszországban is erős a sportág. Magyarországon csak 1988-tól indult el a játék, amikor a Margitszigeten pár egyetemista ütőt és labdát ragadott. Az 1990-es években tovább népszerűsödött a játék, továbbra is csak egyetemi szinten, azonban, mivel nem volt komolyabban megalapozva a sportág, és nem volt utánpótlása, amikor ez a generáció családi és egyéb okok miatt abbahagyta a játékot, a 2000-es évek elejére megcsappant a csapatok száma. "Az elmúlt hat évben újra elkezdtük felépíteni a baseballt Magyarországon, utánpótlásszinten elkezdve. Akkor még csak Érden és Diósdon volt 10-12 éves korosztályos juvenális csapat, idén a azonban a bajnokságban már 10 egység mérkőzik meg egymással. Akárcsak más sportágak esetében is, hosszú távon ez fogja előrébb vinni a magyar baseballt nemzetközi szinten" - mondta el kérdésünkre Terry Lingenhoel. Az amerikai edző az érdeklődő megjelenteknek - akik között az SZTE EHÖK SE amerikaifutball-csapatának, a Szeged Batsnek három játékosa is jelen volt - röviden vázolta a játék alapjait, majd némi bemelegítés után mindenki megismerkedhetett az alapvető mozdulatsorokkal - tapasztalhattuk, hogy még baseballkesztyűben elkapva is nagyot tud ütni a közel félkilós labda. Ezt követően - még ütő és labda helyett - focilabdával próbálták ki gyakorlatban a tanultakat a résztvevők, majd a tréner három csoportra bontotta a társaságot. Az egyik csapat a bázisfutások mikéntjét gyakorolta, a másik rögzített pozícióban elhelyezett labdákat ütött, míg a harmadik feldobott gyakorlólabdákat püfölhetett a kapu mögötti hálóba. Végezetül élesben is kipróbálták magukat a lelkes baseballozók két hétfős csapatba osztva, s bizony már ekkor is láthattunk pár ígéretes, hazafutás kaliberű ütést. Reméljük, hamarosan feláll egy komplett baseballcsapat Szegeden is. Az érdeklődők a gyálaréti sportpályán találkozhatnak minden héten pénteken 15, szombaton 14 órától az idehaza kevésbé ismert amerikai sport képviselőivel, akik mindenkit nagy szeretettel várnak.

A baseballról röviden

A játékot két, kilencfős csapat játssza, a védekező fél minden játékosa a négyzet alakú pálya különböző, meghatározott pontjain helyezkedik el. A leglátványosabb szerepe a védők részéről a dobónak van, aki a hazai bázison elhelyezkedő ütőnek, aki a támadó fél játékosa, dobja a labdát. Amennyiben az ütő elvéti - erre háromszor van lehetősége, azután kiesik -, a mögötte helyezkedő elkapóé a labda. Mint neve is mutatja ("bázislabda"), a baseballban komoly szerepe van az ún. bázisoknak. Sikeres ütés esetén a támadókat képviselő ütőjátékos fut az első, illetve ütésétől függően a további bázisok felé, míg a szálló labdát a védők igyekeznek elkapni, s még azelőtt visszajuttatni arra a bázisra, amelyik felé a támadó tart. Ha az ütő ütés után mindhárom bázist eléri, s visszajut a hazai bázisra mielőtt a védők visszadobnák a labdát, azt nevezik "hazafutásnak". Amennyiben az ütő labdáját röptében kapják el, vagy megérintik a labdával, vagy a labda előbb ér a futó által elérni kívánt bázisra, akkor a futó játékos kiesik. A bázist elfoglaló támadó után újabb ütő következik, akinek ugyanez a feladata, s ha sikerül megfelelően messzire ütnie a labdát, úgy ő is futhat az első bázisra, ahonnan ott tartózkodó társa tovább indul a következőre, és így tovább. A cél, minél több támadónak "hazaérni", azaz visszajutni a bázispontok érintésével a hazai bázisra, ennek fejében kapják a pontokat az egyes játékrészeken (inning) belül. Egy mérkőzés kilenc inningből áll, amely alatt mindkét csapat egyszer támad, egyszer védekezik, cserére akkor kerül sor, amikor a támadóknál kiesik a harmadik ember is. A baseball hivatalos játékszabálya magyarul itt olvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.