Kultúra

Népzenei minősítőt tartottak a Rendezvényházban + FOTÓK

Népzenei minősítőt tartottak a Rendezvényházban + FOTÓK

2012. április 16., hétfő
Népzenei minősítőt tartottak a Rendezvényházban + FOTÓK

Százötvenen jelentkeztek a XI. Országos és Térségi Népzenei Minősítő szegedi fordulójára, melyen népdalkörök, népdalénekesek, citerán és furulyán játszó népzenészek léptek fel.

A KÓTA, vagyis a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 1970-ben alakult, s azóta népzenei hagyományőrző csoportokat, együtteseket és szólistákat minősít kétévente egyéb feladatai mellett. „Szerencsére nagyon sokan ápolják a népzenei hagyományokat, 1250 körüli induló volt az előző minősítési ciklusban. Közülük 73-an érték el a legmagasabb minősítési fokozatot, az Arany Pávát” – tudtuk meg a zűri elnökétől,

Birinyi Józseftől

. A KÓTA társelnöke, a Parlamenti Hungarikum Bizottság vezetője

Alföldy-Boruss Istvánnal

, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek volt igazgatójával és

Kovács László

népzenész és hangszerkészítővel, a Népművészet Ifjú Mesterével közösen bírálta el a produkciókat. Fontos, hogy a mélyebb értékeket képviselő népzenét, s egyéb hagyományelemeket tudatosan ápolják, viszik tovább az indulók. Ez stílusbéli, zenei és megjelenésbeli tisztulást egyaránt jelent Birinyi tapasztalatai szerint. Hozzátette, immár intézményes népzenei oktatói képzés is van hazánkban szerencsére, Nyíregyházától a Zeneművészeti Egyetemig bezárólag. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy ápoljuk a hagyományokat. Csongrád megyén kívül Bács-Kiskun és Pest megyékből, továbbá Temesvárról is jelentkeztek versenyzők, így összesen 24 csapatot hallgatott meg a zsűri vasárnap délelőtt az újszegedi Rendezvényházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.