Népzenei minősítőt tartottak a Rendezvényházban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Százötvenen jelentkeztek a XI. Országos és Térségi Népzenei Minősítő szegedi fordulójára, melyen népdalkörök, népdalénekesek, citerán és furulyán játszó népzenészek léptek fel.

A KÓTA, vagyis a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 1970-ben alakult, s azóta népzenei hagyományőrző csoportokat, együtteseket és szólistákat minősít kétévente egyéb feladatai mellett.

„Szerencsére nagyon sokan ápolják a népzenei hagyományokat, 1250 körüli induló volt az előző minősítési ciklusban. Közülük 73-an érték el a legmagasabb minősítési fokozatot, az Arany Pávát” – tudtuk meg a zűri elnökétől, Birinyi Józseftől. A KÓTA társelnöke, a Parlamenti Hungarikum Bizottság vezetője Alföldy-Boruss Istvánnal, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek volt igazgatójával és Kovács László népzenész és hangszerkészítővel, a Népművészet Ifjú Mesterével közösen bírálta el a produkciókat.

Fontos, hogy a mélyebb értékeket képviselő népzenét, s egyéb hagyományelemeket tudatosan ápolják, viszik tovább az indulók. Ez stílusbéli, zenei és megjelenésbeli tisztulást egyaránt jelent Birinyi tapasztalatai szerint. Hozzátette, immár intézményes népzenei oktatói képzés is van hazánkban szerencsére, Nyíregyházától a Zeneművészeti Egyetemig bezárólag. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy ápoljuk a hagyományokat.

Csongrád megyén kívül Bács-Kiskun és Pest megyékből, továbbá Temesvárról is jelentkeztek versenyzők, így összesen 24 csapatot hallgatott meg a zsűri vasárnap délelőtt az újszegedi Rendezvényházban.

no images were found

Előző sztori

Eladó a gőzös – cégpóker a Szőke Tisza fölött + FOTÓK

Következő sztori

Újra városnéző kisvonat járja majd Szeged utcáit