Kosárlabda: a bajnoki cím után osztályozóra készül az ABCOM-Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedd este az amatőr női NB I döntőjének második találkozóján az ABCOM-Szeged kosarasai magabiztosan győzték le ellenfelüket, megnyerve a kiírást, és a jogot az osztályozóra az élvonalbeli tagságért.

Kedd este pezsgőlocsolás közepette jártak örömtáncot az ABCOM-Szeged kosaraslányai az újszegedi sportcsarnokban, Tóth Cecília és Rajnai Zsuzsanna pedig boldogan vághatták le a hálót a két kosárpalánk gyűrűjéről. Mészárosné Kovács Andrea Hepp-kupa-győztes alakulata ugyanis utcahosszal nyerte az amatőr női NB I Keleti csoportját, majd a rájátszásban is százszázalékos maradt, s a döntő mindkét meccsét is simán hozva nyerte meg a bajnokságot – a kedd esti hazai találkozón kiütéses győzelmet aratva a Nagykanizsa ellen. A szegedi kosaraslányok meggyőző fölénnyel, 22 győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel hódították el a megérdemelt bajnoki aranyat.

“Ez a mérkőzés volt szezonbeli teljesítményünk megkoronázása. Köszönöm a lányok egész éves hozzáállását, hiszen egy bajnokságot, legyen az akár az amatőr női NB I, veretlenül megnyerni nem kis teljesítmény. 20 csapat indult a B csoportban, csak mi voltunk azok, akik nem szenvedtek vereséget. Nagyon jó érzés itt a bajnokság végén, hogy elértük a célunkat. Az osztályozó még hátra van, ha meg tudjuk szerezni azt a két győzelmet is, ami ott kell, az már egy kisebbfajta csodával érne fel” – értékelte az egész éves teljesítményt a tréner.

“Örülök, hogy az alap célkitűzésünk teljesült. Az augusztusi indulásnál vegyes összetételű csapattal kezdtük el a felkészülést. A lányok hozzáállása és a szakmai munka minősége igazolta, jól dolgoztunk és ennek eredménye, hogy a B csoportos bajnokságot veretlenül tudtuk befejezni, a következő lépcsőhöz szükséges bajnoki cím megvan” – mondta el a szezont értékelve Domokos Mihály, a klub elnöke. “Az elmúlt öt évben nem volt olyan, hogy az NB I/B győztesének a feljutásért játszania kellett volna, de bízom benne, hogy ezt az akadályt is eredményesen fogjuk venni, s az eddigi szakmai munkánkat meg tudjuk koronázni az élvonalba való feljutással” – tette hozzá a sportvezető.

A csapat tehát megszerezte a bajnoki címet, ám ez nem jelent még automatikusan A csoportos részvételt. Előbb az élvonal utolsó helyezettjével – szerda este eldőlt, hogy a BEAC lesz az – két győzelemig tartó osztályozót kell vívnia. Nem elég azonban itt kivívni a sikert, más feltételeknek is teljesülniük kell. “Bízunk benne, hogy a város ismét mellénk áll, és el tudunk indulni az A csoportban. Ha ez nem történik meg, akkor el fogjuk veszíteni azokat a szegedi tehetségeket, akik most is hozzátették tudásukat a sikerhez. Idősebb játékosaink is, akiknek már más a céljuk a jövőben, azért dolgoztak itt a B csoportban, hogy a fiatalokat hozzá segítsék az élvonalbeli tagsághoz” – utalt a rutinosabb, az élvonalt vagy épp – Fürész Emőke esetében – nemzetközi porondot megjárt kosárlabdázókra Mészárosné Kovács Andrea.

Mivel szerda este a BEAC másodszor is kikapott a Ceglédtől az NB I/A 11. helyért zajló helyosztóján, eldőlt, hogy az osztályozón Balogh Judit egysége lesz az ellenfél, akik alapszakaszbeli két győzelmüket a Szekszárd és a BSE ellen szerezték, majd 9-12. helyért vívott rájátszásban egy alakalommal a Diósgyőrt verték meg. “Nem ígérkezik könnyűnek az ellenfél. Nem magasak, szokatlan a játékstílusuk, nagyon sokat dobálnak kintről, és számos szoros meccset vívtak az élcsoportban, ráadásul hozzá vannak szokva az NB I/A-ban diktált nagyobb iramhoz” – hangsúlyozta az osztályozós ellenfél kapcsán a szegedi lányok edzője.

A hivatalos kiírás szerint az egyik csapat két győzelméig tartó osztályozójának első találkozóját április 25-én vívják a fővárosban, hiszen hivatalosan az ABCOM számít a gyengébbnek. A többi időpontról még zajlanak az egyeztetések.

Előző sztori

Irány Ljubljana – 5. rész: Egy csatát elvesztettünk

Következő sztori

Konzulátusi napot tart a szerb nagykövetség