Gazdaság

Kiugróan magas ösztöndíjak az SZTE-n

Kiugróan magas ösztöndíjak az SZTE-n

2012. április 12., csütörtök
Kiugróan magas ösztöndíjak az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetemen jól teljesítő hallgatókat akár 35 ezer forinttal is honorálhatják, így a BME mellett az SZTE hallgatói önkormányzatai fizetik a legmagasabb tanulmányi ösztöndíjakat.

Az egyetemen az államilag támogatott hallgatók helyzete sem könnyű, a költségtérítéses képzésben részt vevőkről nem is beszélve: a dráguló tömegközlekedés, az albérlet- és tandíj miatt sok diák vállal munkát az iskola mellett. A hiteleken túl segítséget a tanulmányi ösztöndíj nyújthat, ezt a juttatást alanyi jogon kaphat minden nappali, államilag támogatott képzéses hallgató, a félév során elért átlagtól függően. Az összeg havonta jár egy szemeszterig, majd az elosztási procedúra újrakezdődik.

Jól jár, aki jól tanul

Az intézmények, karok összehasonlításában végzett felmérés alapján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) illetve a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) önkormányzatai fizetik a legmagasabb összeget: a szegediek nem egészen 35 000 forintot, míg a BME-n ehhez képest 2-3 ezerrel fizetnek kevesebbet a legjobban teljesítő hallgatóknak. Összehasonlításképpen: A BME Gépészkarán például a maximális kifizethető összeg 31 000 forint, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán pedig 18 000 forint. A Pécsi Tudományegyetem számításai pedig még nem fejeződtek be, ám az elmondható, hogy átlagosan 25 000 forint körüli az ösztöndíj legmagasabb értéke. A Debreceni Egyetem legtöbb karán 27 000 forint a tető, ezt átlagosan 4,5 körüli tanulmányi átlaggal szerezhető meg. "A legtöbb egyetemen karonként lebontva bonyolítják a juttatások kifizetését, a Szegedi Tudományegyetemen ez egyesítve lett: minden kar egy közös tőkéből osztozik, ennek köszönhetően egyenlő módon, igazságosan részesülnek az ösztöndíjakból. Ugyanannyi a minimális és a maximális összeg mindegyik helyen" - árulta el portálunknak

Keresztes Ábel

, az SZTE EHÖK általános alelnöke. Mint mondta, az ösztöndíjak összegét minél tovább tartani szeretnék, hisz számos diáknak ez jelenti az egyetlen kapaszkodót a felsőoktatásban maradáshoz. Az ösztöndíjra a nappali tagozatos, államilag finanszírozott hallgatók jogosultak. Törvény szerint a csoportokba osztott, legjobban teljesítő tanulók maximum 50 százaléka részesülhet ebben a juttatásban, ennél alacsonyabb részesedést meghatározhatnak az intézmények. Az SZTE-n jelenleg a felső 48 százalékot támogatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.