Írjon nekünk

Egyetem

Jóga és ásványvíz-kóstolás az egyetemi könyvtárban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Három napos rendezvénysorozattal ünnepli a Föld Napját a Tanulmányi és Információs Központ. Szerdán versenyekkel, kiállításokkal és szabadidős programokkal hívták fel a figyelmet a környezettudatos életmódra és a fenntartható fejlődés fontosságára.

Jógázhattak, vitorlázórepülőkkel ismerkedhettek, ásványvizeket kóstolhattak, és kiszámíthatták ökológiai lábnyomuk nagyságát is az érdeklődők szerdán a Tanulmányi és Információs Központban (TIK). Az egyetemi könyvtár épületében a Föld Napját ünnepelték, ahol három napos programsorozattal hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra, a hulladék újrahasznosításának módjaira, szerepére és az ökotudatos életmódra.

Elmosta az eső a bicikliseket

“Immáron hagyományszerű ez a rendezvény itt a TIK-ben, igyekeztünk olyan kínálatot nyújtani, melyek minden látogató számára érdekesek lehetnek. Az egész napos kiállítások megtekintése mellett játékokkal, versenyekkel vonjuk be a könyvtárba látogatókat is programjainkba” – árulta el portálunknak Gyarmati László PR-asszisztens, a rendezvény egyik szervezője. Kvízek kitöltése mellett az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék klímavizsgáló berendezését is felállította a rendezvényen, amivel a szélsebesség és a napsugárzás mellett a hő emberekre gyakorolt hatását is vizsgálják. Jelen volt a Tappancs Állatvédő Alapítvány is, ők tesztekkel és társasjátékkal várták az érdeklődőket.

Több helyen is átmozgathatták magukat a könyvtárba igyekvő fiatalok: egy webkamera segítségével virtuális szemétszedő játékot játszhattak, és ping pong versenyen is lehetett indulni. A Jalagati Yoga Club pedig csoportos jógára invitálta a mozgásra vágyókat – eredetileg a TIK melletti parkban tartották volna a tornát, a mogorva időjárás elől azonban az épület átriumába kellett visszahúzódniuk. Ugyanezen okból kifolyólag a délután egy órára tervezett Alley Cat bicikliversenyt sem tudták elindítani.

Vízízlelő, öko-lábnyom

Szomjazni sem kellett senkinek, hisz az ország több pontjáról begyűjtött ásványvizekből is kóstolhattunk. “Magyarország rendkívül gazdag ásványvizekben, fontos tudni, hogy Európában az egyik legjobb minőségű vizek húzódnak alattunk” – mondta János-Mózes Tibor, az SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékéről. Az asztalon sorakozó palackok desztillált víztől a keserű, ásványi anyagokban dúsított folyadékig nyolc fajta vizet tartalmaztak. Mi kettőt kóstoltunk meg: a szegediek által jól ismert Anna víz sajátos ízéről és színéről is könnyedén felismerhető volt, míg a Dr. Szalay Füredi Lúgos vizet erős kesernyés, sós íze miatt mi csak időszerű fogyasztásra ajánlanánk. A kóstolót követően két domborzati térképet is megtekinthettünk, melyek a felszín alatt húzódó ásványvizek elhelyezkedését, és a fiatalkori üledékek alatti medencealjzatot. “Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet vizeink védelmére, értékük felismerésére” – emelte ki János-Mózes Tibor. A vizek főként gyomorbetegségek kezelésére alkalmasak, fogyasztásuk preventív, megelőző célzattal is ajánlott.

A Szegedi Tudományegyetem öntevékeny zöld köre, a TITOK Klub kvízek kitöltése után számította ki ökológiai lábnyomunk nagyságát – azt a területet, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat. “Az érték meghatározására több számítás is van, az általunk használt szerint egy átlagos emberre körülbelül 2 hektár föld szükséges” – magyarázta Vörös Sándor, a klub koordinátora. Az eredményen sokat tud javítani a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a kis belterületű, jó szigetelésű lakás – azonban ha olajjal, esetleg szénnel fűtünk, panelban lakunk, számos háztartási eszközt üzemelünk és nem használunk tömegközlekedést, akár 5 hektárig is kinyúlhat ökológiai lábnyomunk.

Április 26-án, csütörtökön is folytatódik a rendezvény, 17 órától a Zöld Filmklub keretében az Egon és Dönci című animációs filmet tekinthetik meg az érdeklődők.

Egészség

Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tárgyakkal is átvihető a vírus, így erre továbbra is oda kell figyelni.

Tovább olvasom

Egészség

Teljes radiológiai eszközparkkal bővül a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

4,8 milliárdos kormányzati támogatásból.

Tovább olvasom

Egyetem

Jótékonysági mosolymaszk-kampányt indít a Vöröskereszt megyei szervezete

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Rendeljünk védőeszközt a szervezet Tű, Cérna, Szeretet Varrodájától.

Tovább olvasom

Aktuál