Egyetem

Jóga és ásványvíz-kóstolás az egyetemi könyvtárban + FOTÓK

Jóga és ásványvíz-kóstolás az egyetemi könyvtárban + FOTÓK

2012. április 25., szerda
Jóga és ásványvíz-kóstolás az egyetemi könyvtárban + FOTÓK

Három napos rendezvénysorozattal ünnepli a Föld Napját a Tanulmányi és Információs Központ. Szerdán versenyekkel, kiállításokkal és szabadidős programokkal hívták fel a figyelmet a környezettudatos életmódra és a fenntartható fejlődés fontosságára.

Jógázhattak, vitorlázórepülőkkel ismerkedhettek, ásványvizeket kóstolhattak, és kiszámíthatták ökológiai lábnyomuk nagyságát is az érdeklődők szerdán a Tanulmányi és Információs Központban (TIK). Az egyetemi könyvtár épületében a Föld Napját ünnepelték, ahol három napos programsorozattal hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra, a hulladék újrahasznosításának módjaira, szerepére és az ökotudatos életmódra.

Elmosta az eső a bicikliseket

"Immáron hagyományszerű ez a rendezvény itt a TIK-ben, igyekeztünk olyan kínálatot nyújtani, melyek minden látogató számára érdekesek lehetnek. Az egész napos kiállítások megtekintése mellett játékokkal, versenyekkel vonjuk be a könyvtárba látogatókat is programjainkba" - árulta el portálunknak

Gyarmati László

PR-asszisztens, a rendezvény egyik szervezője. Kvízek kitöltése mellett az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék klímavizsgáló berendezését is felállította a rendezvényen, amivel a szélsebesség és a napsugárzás mellett a hő emberekre gyakorolt hatását is vizsgálják. Jelen volt a Tappancs Állatvédő Alapítvány is, ők tesztekkel és társasjátékkal várták az érdeklődőket. Több helyen is átmozgathatták magukat a könyvtárba igyekvő fiatalok: egy webkamera segítségével virtuális szemétszedő játékot játszhattak, és ping pong versenyen is lehetett indulni. A Jalagati Yoga Club pedig csoportos jógára invitálta a mozgásra vágyókat - eredetileg a TIK melletti parkban tartották volna a tornát, a mogorva időjárás elől azonban az épület átriumába kellett visszahúzódniuk. Ugyanezen okból kifolyólag a délután egy órára tervezett Alley Cat bicikliversenyt sem tudták elindítani.

Vízízlelő, öko-lábnyom

Szomjazni sem kellett senkinek, hisz az ország több pontjáról begyűjtött ásványvizekből is kóstolhattunk. "Magyarország rendkívül gazdag ásványvizekben, fontos tudni, hogy Európában az egyik legjobb minőségű vizek húzódnak alattunk" - mondta János-Mózes Tibor, az SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékéről. Az asztalon sorakozó palackok desztillált víztől a keserű, ásványi anyagokban dúsított folyadékig nyolc fajta vizet tartalmaztak. Mi kettőt kóstoltunk meg: a szegediek által jól ismert Anna víz sajátos ízéről és színéről is könnyedén felismerhető volt, míg a Dr. Szalay Füredi Lúgos vizet erős kesernyés, sós íze miatt mi csak időszerű fogyasztásra ajánlanánk. A kóstolót követően két domborzati térképet is megtekinthettünk, melyek a felszín alatt húzódó ásványvizek elhelyezkedését, és a fiatalkori üledékek alatti medencealjzatot. "Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet vizeink védelmére, értékük felismerésére" - emelte ki János-Mózes Tibor. A vizek főként gyomorbetegségek kezelésére alkalmasak, fogyasztásuk preventív, megelőző célzattal is ajánlott. A Szegedi Tudományegyetem öntevékeny zöld köre, a TITOK Klub kvízek kitöltése után számította ki ökológiai lábnyomunk nagyságát - azt a területet, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat. "Az érték meghatározására több számítás is van, az általunk használt szerint egy átlagos emberre körülbelül 2 hektár föld szükséges" - magyarázta Vörös Sándor, a klub koordinátora. Az eredményen sokat tud javítani a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a kis belterületű, jó szigetelésű lakás - azonban ha olajjal, esetleg szénnel fűtünk, panelban lakunk, számos háztartási eszközt üzemelünk és nem használunk tömegközlekedést, akár 5 hektárig is kinyúlhat ökológiai lábnyomunk. Április 26-án, csütörtökön is folytatódik a rendezvény, 17 órától a Zöld Filmklub keretében az Egon és Dönci című animációs filmet tekinthetik meg az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.