Gazdaság

Jelentős károkat okoztak a húsvéti fagyok

Jelentős károkat okoztak a húsvéti fagyok

2012. április 17., kedd
Jelentős károkat okoztak a húsvéti fagyok

Az előzetes felmérések alapján a múlt évi fagykárnál jelentősebb károkat okoztak az idei húsvéti fagyok az országban a gyümölcsösökben - mondta az MTI-nek Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke kedden Budapesten.

Az elnök közölte: a múlt évben a fagykár mértéke 25-30 százalék között mozgott. Az idén ez az arány elérheti akár 40-50 százalékot is egyes gyümölcsfajtáknál, illetve fajoknál. Hozzátette: egyes helyeken még nagyobb károk is előfordulhatnak, mivel a fagy az egész ország területét érintette, ellentétben a tavalyival. Az előzetes szemrevételezés szerint a legnagyobb kárt a rendkívül hideg idő a csonthéjasoknál okozta. Legjelentősebbek a károk a kajszi- és őszibarackosokban, a cseresznyéskertekben, a meggy- és szilvaültetvényeken. A fagyok nagy kárt tettek többek között Nógrád megyében, a Duna-Tisza közén, az Ormánságban, Békés és Csongrád megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szatmári területén.

Mártonffy Béla

ugyanakkor jelezte, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében úgy tűnik az almaültetvényekben nem keletkezett nagyon nagy kár, mivel nem teljes virágzásban érte a fagy a növényeket. Hozzátette: a kárfelmérés várhatóan három hét múlva lesz teljes. A FruitVeB elnöke beszélt arról is, hogy a belföldi ellátásban várhatóan nem okoz majd gondot a gyümölcsösöket ért kártétel, ám a kivitel kevesebb lehet. Mártonffy Béla felhívta a termelők figyelmét: mielőbb jelentsék be pontosan az elszenvedett károkat. Emellett arról is beszélt, hogy a technológiai korszerűsítés keretében a fagykár-elhárítási lehetőségeket komolyan számba kell venni, és a védekezést a technológiai folyamat részévé kell tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.