Szórakozás

Hivatalosan is kitavaszodott az egyetemen + FOTÓK

Hivatalosan is kitavaszodott az egyetemen + FOTÓK

2012. április 16., hétfő
Hivatalosan is kitavaszodott az egyetemen + FOTÓK

Az Egyetemi Fotópályázat anyagából nyílt tárlattal vette hivatalosan kezdetét a IX. Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat, mely keretében kiállításokra, koncertekre, előadásokra és sportrendezvényekre várják az érdeklődőket, egészen május tizenharmadikáig.

Szeged város meghatározó tavaszi rendezvénye évek óta az Egyetemi Tavasz, nem csupán az universitas programsorozatának tekinthető. Ennek egyik hagyományos eleme s egyben nyitóeseménye a rektori köszöntő mellett az Egyetemi Fotópályázat eredményhirdetése. „A fiatalok érdeklődése a rendezvény iránt jól mutatja, ez egy fontos programsorozat egyetemünk életében. Idén

Szent-Györgyi Alberthez

több esemény is kapcsolódik az SZTE-n. Fontos tudni, örökségének a része az is, hogy ő mindig egységben látta a tudományt és a kultúrát, nagy műkedvelő volt” – nyilatkozta portálunknak

Szabó Gábor

. Az SZTE rektora úgy látja, ha egy egyetem nemcsak diplomásokat, hanem valósi értelmiségieket képez, mindez nem is lehet másként. A rektor külön felhívta a figyelmet az Egyetemi Tavasz sportrendezvényeire, hiszen mint elmondta, maga Szent-Györgyi is mindig a sport fontosságát hangsúlyozta. „Minden elképzelhető sportot kipróbált, a repüléstől kezdve a teniszen keresztül, ráadásul motorral járt dolgozni, ami az 1930-as években nem volt szokványos” – jegyezte meg Szabó Gábor. A rektor, ha teheti, ellátogat az Egyetemi Tavasz eseményeire, mint elárulta a hangversenyeket szereti.

A fotópályázatra idén közel negyvenen küldte képeket, s közel 200 művet kellett a Dobóczky Zsolt vezette zsűrinek elbírálnia. Munkáját Vadász Sándor alkalmazott fotográfus és Nyéki Tamás kulturális koordinátor segítette. Dobóczky Zsolttól megtudtuk, az egyetemi élettel foglalkozó alkotásokat ezúttal is várták, illetve a másik kategória idén a természet volt. A fotóművész mindkét témakört nehéznek tartja, de elégedett volt a színvonallal. Az Egyetemi élet kategóriában Nagy Zsombor ÁJTK-s hallgató lett az első, a második pedig Stéger Barbara. A természetfotó kategóriában négy díjat ítélt oda a zsűri, az győztes Repisky Máté lett, második Demeter Rebeka, a harmadik helyezett Szűcs Eszter, míg Máté Soma jutalomban részesült. Másik két verseny díjazottjait is az Egyetemi Tavasz megnyitóján köszöntötték. A Juhász Gyula Versmondó Verseny győztese Galzó Ákos Ferenc, a második Nagypál Katalin, míg a harmadik helyen Leist B. Brigitta végzett. A Meseíró pályázaton Ádók Anita művét ítélte a legjobbnak a zsűri, a második Eszes Gertrúd, a harmadik Kőszegi László lett. A BTK magyar szakos hallgatói győzedelmeskedtek a „Tavaszi szél vizet áraszt” című verspályázaton. Az első Harmos Noémi, a második Balogh Gyula lett, míg a harmadik díjazott Huszár Tamara. Az Egyetemi Tavasz részletes programkínálata ITT érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.