Egészség

Gyógyszer, műtét, sejtvédelem – küzdelem a Parkinson-kór ellen

Gyógyszer, műtét, sejtvédelem – küzdelem a Parkinson-kór ellen

2012. április 19., csütörtök
Gyógyszer, műtét, sejtvédelem – küzdelem a Parkinson-kór ellen

Remegő kéz, csoszogó járás, imbolygó mozgás – a Parkinson-kór az egyik legismertebb neurodegeneratív betegség, melyben hazánkban mintegy 16-17 ezer ember szenvedhet. Megfelelő orvosi felügyelettel és a beteggel együttműködve javítható a beteg életminősége. A kutatók arra is törekszenek, hogy még a betegség kialakulásának kezdeti stádiumában megvédjék az érintett sejteket a pusztulástól.

A Parkinson-kór a statisztikák szerint főként az 50-60 év feletti idősebb korúak betegsége. Ennél fiatalabbaknál többnyire az úgynevezett familiáris Parkinson-kór fordulhat elő, vagyis akkor, ha a család révén erős genetikai hajlama van valakinek erre a betegségre. Az ő esetükben érdemes fokozottan figyelni a tüneteket, az időben felfedezett kór kezelését minél előbb meg kell kezdeni. A Parkinson-kór tünettanában többnyire féloldalon kezdődő kézremegés, nehézkessé váló csoszogó járás, előre hajló testtartás szerepel és mindez az izmok merevedésével társul. A későbbiekben előfordulhat memóriazavar is – sorolta portálunknak

Vécsei László

neurológus professzor, a szegedi Neurológiai Klinika vezetője, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, akinek egyik speciális kutatási területe éppen a Parkinson-kór, s számos ezzel foglalkozó nemzetközi bizottságban tölt be vezető szerepet.

Így (nem) működik

Alapos szakértelmet igényel már a diagnózis is, hiszen nem minden remegés szükségszerűen Parkinson-kór, valamint el kell választani a betegséget Parkinson-szindrómától is. Létezik továbbá egy familiáris tremornak, más néven remegésnek nevezett betegség is, mely az agy más régióit érintő kórkép. Fontos, hogy megértsük a betegség pathofiziológiáját – hangsúlyozza a professzor. A kór döntően az agy egy kitüntetett régiójának hibás működésekor alakul ki. Az úgynevezett substantia nigra sejtjei dopamint termelnek, melyek beidegzik a striatum nevű agyi régiót – ez tartja fenn az egészséges mozgást. Parkinson-kór esetében a substantia nigra károsodik, és nem termel kellő mennyiségű dopamint. A Parkinson-szindróma esetében pedig a dopamint befogadó striatum receptorainak száma is lecsökken, így a kezelése is nehézkesebb. Ugyanakkor a betegség érint több más dopamin tartalmú sejtcsoportot is, illetve más neurotranszmitterek is részt vesznek a tünetek létrejöttében. A betegség kialakulásának pontos okait nem tudják egyértelműen a szakemberek. Bizonyos méreganyagok (toxinok), sőt egyes gyógyszerek is előidézhetik a substantia nigra károsodását. Azt is megfigyelték már, hogy a nem megfelelően előállított kábítószerekben előforduló MPTP nevű anyag kifejezetten megöli a dopaminsejteket. Gyakorta emlegetik a kutatók az agyban felhalmozódó (aggregált) fehérjéket is, ezek szerepe azonban még nem teljesen tisztázott. Az azonban biztos, hogy a betegség hátterében egy a sejten belül energiazavar húzódik meg, mely a dopamin tartalmú sejtekben kifejezett – magyarázta a professzor. Összefoglalva könyezeti és genetikai tényezők együttes hatásáról lehet szó.

Pótolni

Mind gyógyszeres, mind sebészeti kezelés segíthet a betegen. A gyógyszerek terén a magyar kutatók különösen sok sikert értek el – például a budapesti Knoll József és Magyar Kálmán, vagy a szegedi Gyógyszerkémiai Intézet egykori vezetője, Bernáth Gábor. E terápiáknak az a lényege, hogy valamilyen módon pótolják a hiányzó dopamint. Kulcsfontosságú, mennyire képes együttműködni az orvos és a beteg, hiszen a páciens tud folyamatosan beszámolni a szakembernek arról, hogy az elkezdett gyógyszerterápia mennyire bizonyul hatékonynak – hangsúlyozta Vécsei László. Az a cél ugyanis, hogy minél stabilabb dopaminszintet sikerüljön beállítani az idegsejtek felületén lévő dopamin receptorokon. A pontos megfigyelés érdekében érdemes a betegnek napi mozgásteljesítményt rögzítő naplót vezetnie arról, hogy mikor milyen állapotban volt, így követve nyomon a gyógyszerek hatását. Hozzá kell tenni, hogy természetesen az életvitelt zavaró remegés megviselheti a beteg lelki állapotát is, melyet szintén kezelnie kell az orvosnak. A későbbiekben sokszor a Parkinson-kór nehezen kontrollálható túlmozgáshoz (diszkinézia), vagy olyan állapothoz vezethet, hogy a beteg időszakosan alig bír megmozdulni (akinézia). A mozgásproblémák mellett más tünetek is felléphetnek: érinthetik a zavarok a vegetatív idegrendszert, a bélmozgást, alvásproblémák, illetve részben a gyógyszeres kezelés révén hallucinációk jelentkezhetnek.

A sejtek védelmében

A sebészeti beavatkozást nagyon alapos neurológiai kivizsgálás előzi meg, mely megállapítja, hogy végrehajtható-e a műtét az adott beteg esetében. Ennek során az agy egy kitüntetett régiójába egy stimuláló elektródát építenek be, mely képes mérsékelni a remegést, így javítani tud a beteg életminőségén. Másik lehetőség a bélrendszer megfelelő részébe egy gyógyszeradagoló készülék beültetése – közvetlenül a bélből ugyanis gyorsan képes felszívódni a hatóanyag, és egyenletes koncentrációban tudja pótolni a dopamint, ezáltal biztosítva a dopamin receptorokon a viszonylag stabil dopamin koncentrációt. A kutatás ma már mérföldkövekkel halad előre. Az egyik vonalon leginkább arra törekszenek a szakemberek, hogy olyan molekulákat fejlesszenek ki, melyek képesek a korai stádiumban megvédeni az érintett sejtek károsodását (neuroprotekció) – tudtuk meg Vécsei Lászlótól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.