Közélet

Fico: nem a nulláról indulnak a szlovák-magyar kapcsolatok

Fico: nem a nulláról indulnak a szlovák-magyar kapcsolatok

2012. április 6., péntek
Fico: nem a nulláról indulnak a szlovák-magyar kapcsolatok

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a szlovák-magyar kapcsolatokat az új pozsonyi kormány hivatalba lépése után nem lehet nulláról kezdeni, ahogy azt a magyar fél hangoztatja.

"Ebből a nyilatkozatból az következik, mintha valakinek valamiért meg kellene bocsátania nekünk. Én ezt nem így látom. Minden kapcsolatnak megvan a történelme. Nem érdekem, hogy vájkáljunk a történelemben, de valamilyen tanulság mindig származik belőle. Számos gazdasági, társadalmi és pénzügyi feladat vár ránk, amelyekben Magyarországgal mint déli partnerünkkel, akivel érdekünk a jó kapcsolat, nagyon hatékonyan együtt tudunk működni" - jelentette ki

Fico

abban az interjúban, amelyet a Právo című cseh baloldali napilap közölt pénteken. Arra a felvetésre, hogy a szlovák kormány tehát inkább a "konfliktusmentes" témákat fogja előtérbe helyezni, a héten hivatalba lépett régi-új szlovák kormányfő kifejtette: "Nincs értelme olyan témákat helyezni előtérbe, amelyek lehetetlenné tennék az együttműködést. Ha nem érzünk valami olyasmit, ami nemzeti és állami érdekeinket érintené, ami minket mint Szlovákiát, szlovák nemzetet és a Szlovákiában élő más állampolgárokat zavarna, akkor minden energiánkat a jó baráti és a kölcsönösen előnyös kapcsolatok fejlesztésére összpontosítjuk. Ezt

Orbán Viktor

miniszterelnöknek is elmondom. Első ízben áprilisban Lengyelországban a V4-ek, a balti államok és Kína tárgyalásain találkozunk." Orbán Viktor szerdán levélben gratulált Robert Ficónak, a Szlovák Köztársaság miniszterelnökévé történt kinevezéséhez; a magyar kormányfő reményének adott hangot, hogy a két ország együttműködésének megerősítése hozzájárul az európai gazdasági kihívások sikeres kezeléséhez. A szlovák kormányfő ugyanakkor az interjúban megerősítette, hogy első külföldi útja a hagyományoknak megfelelően Prágába fog vezetni. A látogatás előkészítése már meg is kezdődött. Fico leszögezte: jelképes látogatásról van szó. Találkozni akar a cseh kormányfővel, hogy megerősítsék: Prága és Pozsony kapcsolatai meghaladják a nemzetközileg megszokott szintet. Csehország és Szlovákia 1918 és 1992 között Csehszlovákia néven egy államot alkotott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.