Közélet

Élőállat-ellenőrzést tartott az élelmiszerbiztonsági hivatal + FOTÓK

Élőállat-ellenőrzést tartott az élelmiszerbiztonsági hivatal + FOTÓK

2012. április 4., szerda
Élőállat-ellenőrzést tartott az élelmiszerbiztonsági hivatal + FOTÓK

A termőföldtől az asztalig felügyeli az élelmiszerláncot az új hivatal

Élőállat szállítását és pihentetését ellenőrizte ma a magyarcsanádi állatpihentető állomáson a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) összevonásával létrejött új, országos hatáskörű szervezet megalakulása egyúttal teljesen újfajta élelmiszer-ellenőrzési koncepciót is jelent.

A NÉBIH az élelmiszerláncot érintő valamennyi kockázatot felügyeli, és képes az egységes, hatékony fellépésre. A tavaszi, kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzést már az új hivatal végzi, most éppen azt vizsgálták, hogy az élőállat szállítása, pihentetése az érvényes szabályoknak megfelelően történt-e az általuk ellenőrzött területen. Amint azt

Ferle Csabától

, a hatóság igazgatójától megtudtuk, élőállat-szállítás tekintetében vannak 8 órán belüli és 8 órán túli fuvarok. A hosszabb nyilván tagállamok közötti, illetve harmadik országba irányul. Ha a szállítás időtartama meghaladja a 24 órát, akkor 24 órás pihentetésre kötelezi a jogszabály a sofőrt. Ezt a pihentetést csak a magyarcsanádihoz hasonló állomáson lehet megoldani. Megyénkben 3 ilyen üzemel: Ópusztaszeren, Nagylakon és Magyarcsanádon. A két utóbbi szinte minden állatfajra, lóra, szarvasmarhára, sertésre, juhra, kecskére is elfogadott. Nincs különbség aközött, hogy az Unióba irányul, vagy az Unióból érkezik a szállítmány. A lényeg: aki élő állatot szállít, és az út 24 óránál hosszabb, annak meg kell állnia pihenni.

Megpihen ember, állat egyaránt

Az állomások befogadóképessége változó, több mindentől függ. Malacból nyilván akár 1000 darab is elfér, kifejlett sertésből kevesebb. Több istálló áll az állatok rendelkezésére, a magyarcsanádi állatpihentetőbe egyszerre 3 szállítmány állat is elhelyezhető. Az állatok nem maradhatnak a kamionon, le kell őket terelni, megetetni, megitatni, kialmozni utánuk, megvizsgálja őket az állatorvos, aki ezen kívül ellenőrzi az állatvédelmi feltételeket is. Minden szállítmányt szigorúan ellenőriznek, megtörténik az azonosságvizsgálat, dokumentumvizsgálat, gyakorlatilag a 24 órás pihentetést követően a hatósági állatorvos engedélyével mehet csak tovább a szállítmány. A 8 órán túli, döntően uniós országok közötti szállítmányok érkezését interneten jelezni kell a fogadó hatóságnak, illetve ha harmadik országról van szó, akkor az Uniót elhagyó állategészségügyi pontnak, határnak vagy megyének. A bizonyítványt kitöltötten elküldik, így a fogadóállomáson pontosan tudják, milyen állatszállítmány érkezik, hány darab, sőt az érkezés viszonylag pontos időpontját is tudják. Ha a szállítmány valami miatt nem jelenik meg az adott időpontban, akkor tudják kerestetni. Ritkán előfordulhat dokumentációs hiányosság, állategészségügyi problémák, néha elhullás is történik, amit ugyancsak szigorúan adminisztrálni kell, adódhatnak állatvédelmi előírásokkal kapcsolatos hiányosságok. Olyan is megtörténhet, hogy a sofőrnek lejárt a bizonyítványa, vagy az autónak nincs engedélye, műszaki hiányosságok is előfordulhatnak. Ha nagyon súlyos a probléma, akkor a szállítmányt nem engedik tovább, sőt az is előfordulhat, hogy visszafordítják. Amennyiben az autóval van gond, akkor kérnek új kamiont, ha a sofőrrel, akkor új vezetőt. Ha kisebb a probléma, és nem tapasztalható rendkívüli hiányosság, akkor állatvédelmi birságra számíthat a szabálysértő. A magyarcsanádi állatpihentetőben két szarvasmarha-szállítmánnyal találkoztunk, borjakkal és vemhes üszőkkel. A szállítmányok jelen esetben Ausztriából Törökországba tartottak.

Biztonságos élelmiszert a családok asztalára!

Amikor az élelmiszerek kontinensnyi távolságból is érkezhetnek, különösen fontos, hogy ellenőrzött, biztonságos élelmiszerek kerüljenek valamennyi család asztalára. Az élelmiszerbiztonság megőrzése, a lakosság minőségi és ellenőrzött élelmiszerekkel való ellátása kiemelt kormányzati cél, nemzetbiztonsági érdek. Az Európai Unió és a Nemzeti Vidékstratégia az élelmiszerlánc egészének vizsgálatát javasolja a legmagasabb szintű biztonság megvalósítása érdekében, ezért a régi-új hivatal az élelmiszerellátás teljes útját ellenőrzi. A szervezet megyei szinten továbbra is a kormányhivatalon belül végzi munkáját, megőrizve az MgSzH régi tevékenységi területeit, mint pl. az állattenyésztés, erdészet, borászat, de emellett az élelmiszer-biztonsági feladatokkal is kiemelten foglalkozik. Az új hivatal egységes adatgyűjtési, - nyilvántartási és -elemzési rendszer-, átfogó élelmiszerlánc-felügyeleti informatikai rendszer, valamint egységes adatbázis kialakításával és a statisztikai adatszolgáltatással kívánja szolgálni a fogyasztókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.