Közélet

Egyetemisták vették be a szegedi kocsmákat + FOTÓK

Egyetemisták vették be a szegedi kocsmákat + FOTÓK

2012. április 17., kedd
Egyetemisták vették be a szegedi kocsmákat + FOTÓK

Hét csapat, nyolc kocsma és versenyfutás a felesekért: a Gondolat Forradalma ifjúsági szervezet kocsmatúrát hirdetett a belvárosban hétfő délután, hogy egy közös bulival kovácsolja össze a hallgatókat.

Csapatokban széledtek szét a Veranda sörözőből a diákok hétfő délután, hogy bevegyék a belváros leglátogatottabb kocsmáit és bárjait. Útravalónak egy jelenléti ívet és egy

Középföldére

hajazó, mesebeli térképet kaptak, ami a tájékozódásban ugyan nem sokat segít, de egyfajta erődítményként jelölték rajtuk az úticélokat. A versenyzőknek nyolc helyszínt kellett meglátogatniuk, ahol az elfogyasztott italok után pontokat kaptak: egy korsó sör, két deciliter bor és két cent tömény egy pontot ért, míg egy feles után kettő ponttal gazdagodott a csapat. A cél ennek ellenére sem a totális lerészegedés, hanem a közösség összekovácsolása volt, valamint hogy a diákok a szorgalmi időszak végéhez közelítve egy kicsit kiengedjék a gőzt. Négyfős csapatokra osztva indultak a versenyzők; ennél kevesebben is nevezhettek, nekik azonban - ha komolyan vették a versenyt - osztozniuk kellett a hiányzó ember adagján.

Bortortúra

A Gondolat Forradalma 2007-ben alakult meg négy egyetemista ötletéből, akik szerették volna színesebbé tenni a hallgatók életét. "Egyik legfontosabb célja, hogy a diákoknak alternatívát nyújtson a JATE Klubon túl, kulturális és kevésbé kulturális, de közösségi programok szervezésével" - magyarázta a kocsmatúra egyik helyszínén Nagy Zoltán, a szervezet alelnöke. Eddigi legnagyobb és legsikeresebb programjuknak a berlini fal jelképes felállítását tartotta, emellett több közéleti esemény köré is szerveztek programot: utcazenész találkozójukon amatőr zenekarokat karoltak fel, a közéleti kocsma nevű rendezvényükön pedig változatos témákkal tartanak gondolatébresztő beszélgetéseket. A közelgő labdarúgó Eb ideje alatt a korábbi évek mérkőzéseit tervezik levetíteni. "Nekünk az itteni pálinka majdnem ivóvíz" - mondta nevetve a Brassóból érkezett Gődri János, aki ugyan nem vett részt hivatalosan a versenyen, de elkísért minket körutunkra. Erdélyben leginkább az előbb említett italt szeretik, a másnaposság ellen pedig legjobb orvosság a töltött káposzta és a pacalleves. Míg a verseny végállomásán, a SZTEage-ben várakoztunk, tettünk is egy körkérdést: ki mivel fogja kúrálni magát az italozást követőn? A 21 éves Gergő szerint bőséges folyadék és zsíros kenyér a legjobb ezeken a nehéz napokon, de sokan a "gyógysörre" esküdtek. Az ÁJTK-n másodéves Niki szerint (aki barátját kísérte el a megmérettetésre) a másnaposság büntetés az előző napi lumpolás után, amit egyszerűen túl kell élni. Az éjszakába nyúló verseny végeztével győztesnek az Ocsmány bagázst hirdették meg, nyereményük - ha még volt hozzá gyomruk - egy üveg vodka és egy whiskey volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.