Közélet

Orbán két hét múlva jelöl új államfőt (FRISSÍTVE)

Orbán két hét múlva jelöl új államfőt (FRISSÍTVE)

2012. április 2., hétfő
Orbán két hét múlva jelöl új államfőt (FRISSÍTVE)

A kormánypárti frakciószövetség hétfő este arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án jelöljön új államfőt - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után.

Orbán két hét múlva jelöl új államfőt a Fidesz-KDNP-frakciónak

23.16:

A kormánypárti frakciószövetség hétfő este arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án jelöljön új államfőt - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után. A politikus újságíróknak azt mondta: azért döntöttek így, mert a Schmitt Pál lemondása után tartott ötpárti tanácskozáson meghallgatták az ellenzék véleményét, amely szerint az ország érdeke egyfelől, hogy rövid időn belül legyen új köztársasági elnök, másrészt viszont az, hogy a jelölt kiválasztásakor kellő körültekintéssel járjanak el. "Ezeket a tanácsokat megfontolva kezdjük meg a szükséges egyeztetéseket" - hangsúlyozta Lázár János. Közölte: kedd reggel tájékoztatja az ellenzéki frakciók vezetőit a kormánypárti frakciószövetség döntéséről. Hozzátette, kíváncsiak az ellenzék véleményére, várják a javaslatukat. Érdemi személyi javaslat a hétfő esti ötpárti egyeztetésen nem hangzott el - mondta. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-KDNP milyen karakterű elnökjelöltben gondolkodik, a frakcióvezető azt válaszolta: semmilyen személyi találgatásba nem megy bele. "Olyan elnökre van szükség, aki a nemzet egységét képes megjeleníteni és szimbolizálni munkájával és jövőbeni tevékenységével" - fogalmazott. Az MTI kormánypárti forrásból úgy értesült, hogy az alig húszperces frakcióülésen Orbán Viktor és Lázár János beszédén kívül képviselői hozzászólás nem hangzott el, ahogyan lehetséges államfőjelölt neve sem. A kormánypárti képviselőket arra kérték, hogy az április 16-i jelölésig ne nyilatkozzanak a témáról.

Kósa: két hét múlva tehet Orbán Viktor javaslatot az államfő személyére

23.02:

Két hét múlva lehet arra számítani, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke javaslatot tesz a köztársasági elnök személyére - közölte Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke hétfőn az m1 Az Este című műsorában. Hozzátette: Orbán Viktor "több jelölést is tehet". Kósa Lajos kifejtette, Orbán Viktornak három testülettel - az elnökséggel, a kormánnyal és a frakcióval - kell konzultálnia, mielőtt a jelölést megteszi. Utána a pártelnöknek van joga a frakció elé javaslatokat tenni - fűzte hozzá. Kósa Lajos kijelentette, semmilyen "névtalálgatásba" nem mennek bele. Elmondta azt is, az új köztársasági elnök jelölésének folyamatáról zajló ötpárti egyeztetésen kiderült: a parlament elé akkor kerülhetne ellenzéki államfőjelölt, ha az egész ellenzék összefogna. Azonban az ellenzék jelezte, hogy "ez nem fog menni".

Elkezdődött a Fidesz-KDNP frakcióülése

22.49:

Elkezdődött hétfő este fél tizenegykor a Fidesz-KDNP frakcióülése, amelyen a Schmitt Pál lemondása miatt szükséges államfőjelölésről tárgyalnak a kormánypárti képviselők. A tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is, aki érkezésekor nem nyilatkozott a várakozó újságíróknak.

Kövér László a jelöléséről: "nem aktuális kérdés"

22.37: "Nem aktuális kérdés" - így válaszolt Kövér László hétfőn este arra az újságírói kérdésre, hogy elvállalná-e a köztársasági elnöki jelöltséget. A Schmitt Pál lemondása után az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László azután nyilatkozott, hogy dolgozószobájában több mint két órán át tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A megbeszélésen rövidebb ideig részt vett Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is. Lázár János a megbeszélésről távozóban újságíróknak annyit mondott: "beszélgettünk és most a frakcióülésre indulunk és a frakcióülés fogja megtárgyalni az eljárás menetrendjét, amely a következő időszakban előttünk áll".

Jobbik: formális egyeztetés volt

21.53: A Jobbik szerint csak "formális összejövetel" volt a hétfő esti ötpárti egyeztetés az új köztársasági elnök jelöléséről - mondta el a találkozót követően Balczó Zoltán a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke újságíróknak. Hozzátette: a Jobbik a szerdai elnökségi ülésén dönti el, hogy megneveznek-e olyan személyt, aki mellé megpróbálják összegyűjteni a jelöléshez szükséges 78 országgyűlési képviselő támogatását. Balczó Zoltán elmondta még: a másik lehetőség, hogy a kormánypárti frakciók több jelöltet állítanak, amelyek közül választhatnak az ellenzéki pártok, hogy van-e olyan, akit tudnak támogatni.

A KDNP eszmeiségében a párthoz közel álló jelöltet akar

21.49: A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egy eszmeiségében a párthoz közel álló jelölthöz ragaszkodik. Ezt Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője mondta az MTI-nek a hétfő esti ötpárti megbeszélés után. Harrach Pétert személy szerint ugyanakkor nem zavarná, ha párttag lenne az aspiráns, ez - folytatta - önmagában nem jelenti azt, hogy ne lehessen valakit jelölni. Az MTI azon kérdésére, hogy ezek szerint akár Kövér László házelnököt is jelölni lehetne, azt válaszolta: "szerintem nyugodtan". Hozzátette: önálló jelöltben nem gondolkodnak, a Fidesszel közös aspiránst állítanak.

Az LMP nem vesz részt az eljárásban

21.45: Az LMP nem kíván részt venni egy olyan eljárásban, amelyiknek már előre eldőlt az eredménye - mondta a hétfői, parlamenti ötpárti egyeztetést követően Jávor Benedek. A frakcióvezető hozzátette, nincs értelme egy ilyen "megalázó folyamatba belökni" olyan tiszteletreméltó embereket, akik egyébként alkalmasak lennének köztársasági elnöknek. A politikus annak a meglátásának adott hangot, hogy a Fidesz egy rendkívül gyors eljárásban szeretne államfőt választani. Hozzátette, hogy az ő álláspontjuk szerint viszont "annak a morális válságnak a feloldására, amit Schmitt Pál plágiumbotránya és lemondása okozott", csak úgy lenne mód, ha a parlamenti pártok egy olyan konszenzusos jelöltet tudnak állítani, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét. Abban az erőltetett tempójú eljárásban, amit a Fidesz végig akar vinni, nem nagyon van lehetőség egy ilyen jelölt megtalálására - jelentette ki.

Mesterházy: a kormánypártok még este döntenek az államfőjelöltről

21.41: Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a hétfő esti ötpárti egyeztetésen az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP-frakció még este eldönti, ki lesz a köztársasági elnök, és Kövér László az egyik esélyes jelölt erre. Az ellenzéki politikus újságírók előtt látszategyeztetésnek minősítette az ötpárti megbeszélést, és hozzátette: bár az MSZP véleménye szerint nem lehetne pártkatona a köztársasági elnök, a tanácskozáson az derült ki, a kormányoldal nem zárja ki Kövér László megválasztását, sőt ő az egyik "erős jelölt". Szavai szerint bár a kormánypárti politikusok először nem árulták el, hogy milyen típusú jelöltet tudnak támogatni, de kérdésére úgy válaszoltak: nem zárkóznak el attól, hogy pártpolitikus legyen az államfő. Arra az újságírói kérdésre, miből gondolja, hogy Kövér László az egyik jelölt, úgy válaszolt: "abból, hogy Lázár János megerősítette, hogy felvetődött Kövér László neve is a jelöltek között", de testületi döntés még nincs erről.

Kósa: még senkinek nincs jelöltje

21.32: Még senkinek nincs államfőjelöltje - jelentette ki az új köztársasági elnök jelölésének folyamatáról zajló ötpárti egyeztetés után, hétfő este a Fidesz ügyvezető alelnöke újságíróknak nyilatkozva az Országházban. Arra a kérdésre, hogy hangzottak-e el nevek a tanácskozáson, Kósa Lajos azt válaszolta: "lényegében nem". Mint mondta, arról volt szó, hogy minél gyorsabban meg kell oldani a jelenlegi helyzetet. Közölte, hogy este 10 órakor összeül a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja. Schmitt Pál, az eddigi elnök hétfő kora délután mondott le.

Az ötpárti egyeztetés után összeül a Fidesz-KDNP-frakció

21.46: Az új államfő jelöléséről este kezdődő, ötpárti egyeztetés után összeül a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja - értesült az MTI kormánypárti forrásból. A Fidesz-KDNP kezdeményezte ötpárti tanácskozás hétfő este lesz a parlamentben. Schmitt Pál hétfő kora délután jelentette be a parlamentben, hogy lemond államfői hivataláról. Döntését azzal magyarázta, hogy plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.