Közélet

Átadták Szatymaz új bölcsődéjét + FOTÓK

Átadták Szatymaz új bölcsődéjét + FOTÓK

2012. április 13., péntek
Átadták Szatymaz új bölcsődéjét + FOTÓK

Átadták pénteken a nem egészen egy év alatt felépült új szatymazi bölcsődét. A mintegy 160 millió forintos beruházás 10 százalékát állta az önkormányzat, a projekt finanszírozását az EU-n kívül a magyar állam is támogatta.

A meghívott vendégek mellett az ünnepségen részt vett

B. Nagy László

kormánymegbízott,

Kormányos László

Szatymaz polgármestere,

Nemesi Pál

, a kivitelezési munkálatokkal megbízott Ferroép Zrt. vezérigazgatója,

Mezey Róbert

, a kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője és

Kisházi-Kovács László

plébános. Hosszú idő óta ez az első vadonatúj intézmény a településen, kezdte köszöntőjét a polgármester. 2008-tól folyamatosan mód nyílik az önkormányzati épületek felújítására, de a pályázatokon nyert összegekből eddig csak az apróbb bővítésekre futotta. Ma, amikor szinte mindenhol túlélésért küzdenek az önkormányzatok, becsülendő dolog, hogy a képviselő-testület az elmúlt évek szívós munkájával megteremtette a pályázatok önerejét, így Szatymaznak nem kellett hitelt fölvennie a beruházáshoz. Olyan, nem kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmény avatására került sor, amely nem csak a helybeliek komfortérzetét javítja, hanem a település környékbeli megítélését is.

Az építési munkálatok 2011. május 25-én kezdődtek, és a szerződésben rögzített időpontban be is fejeződtek. Az akadálymentesített, 471 négyzetméter alapterületű épület két foglalkoztató egységgel és 20 férőhellyel rendelkezik. Jelenleg a dolgozók pályáztatása folyik, a bölcsődét a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye fogja működtetni. Május 2-án már kezdődik az érdemi munka. A polgármester minden érintett félnek, intézménynek, hivatalnak megköszönte a hathatós segítséget. Biztos vagyok abban, hogy az idő minket fog igazolni, fejezte be beszédét Kormányos úr, hogy olyan időkben, amikor folyamatosan fogy a magyarság, mégis érdemes ilyen - anyagilag talán soha meg nem térülő - beruházásokba fektetni, s talán pont ezek miatt néhány generáció múlva e kedvezőtlen folyamat is megfordulhat. Szatymaz és a környező települések fölismerték azt a tényt, ha nem vigyáznak a fiatalokra, ha nem ápolják a gyerekeket, az időseket, akkor elnéptelenednek a falvak, hangsúlyozta felszólalásában B. Nagy László. Ez a folyamat, sajnos, Magyarországon már elindult. Ebből a szempontból Szeged és térsége még viszonylag jó helyzetben van, de az Alföld délkeleti, északkeleti részén borzalmas állapotok uralkodnak. Az elnéptelenedésnek nem csak az elöregedés és az elvándorlás, hanem a szaporulatcsökkenés is oka, ezért is követendő a szatymaziak példája. A kormánymegbízott kiemelte, az ilyen beruházások lelki szempontból is fontosak, hiszen a fiatalok helyben maradását, idetelepülését is ösztönzik. A beruházást Nemesi Pál, a kivitelező cég vezetője méltatta. Aki bölcsődeépítésre gondol és meg is valósítja azt, nyilván rendelkezik jövőképpel, számít a jövő nemzedékére, fogalmazott a vezérigazgató. A szokásos szalagátvágás után Kisházi-Kovács László plébános megáldotta a bölcsödét, majd a helyi óvodások kedves kis műsora zárta az ünnepséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.