Közélet

A katolikus egyháznak adná el Szeged a Dömötör-tornyot

A katolikus egyháznak adná el Szeged a Dömötör-tornyot

2012. április 24., kedd
A katolikus egyháznak adná el Szeged a Dömötör-tornyot

Zártkörű pályázaton a katolikus egyháznak kínálja eladásra a szegedi önkormányzat a Dóm téren álló Dömötör-tornyot – mondta Vécsey Ágnes szóvivő az MTI-nek kedden.

A torony az egykori Szent Demeter-templom lebontásakor került felszínre. Alapját még a XI. században építették, alsó, négyszögletes román stílusú része XII. századi, míg felső, nyolcszögletű folytatásának emeletei a XIII. századból valók. A toronynak eredetileg hat emelete volt, de az építkezés alatt négyet lebontottak. 1931-ben falába ajtót vágtak, belsejét - olasz mintára - keresztelőkápolnává alakították. 1932-ben

Aba-Novák Vilmos

meghívásos pályázaton nyerte el a torony oldalfalainak festési jogát; freskójának terveit a páduai nemzetközi egyházművészeti kiállítás nagy aranyérmével ismerték el. A szegedi közgyűlés május 3-i ülésére

Botka László

(MSZP) polgármester nyújtott be előterjesztés, amely szerint az építményt és Aba-Novák Vilmos freskóját is hosszú ideje veszélyezteti a falakba felszivárgó talajvíz. A műemlék megóvása komoly szaktudást igényel, a rekonstrukcióhoz azonban az önkormányzat nem rendelkezik forrással. A polgármester a torony felújítása és kulturális-vallási értékeinek szakszerű bemutatása érdekében javasolja a műemlék értékesítését. A szakértő által 102 millió forintos értékűre becsült ingatlant a város zártkörű pályázaton hirdetné meg, amelyen csak önálló jogi személyiséggel rendelkező katolikus egyházszervezetek vehetnének részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.