Közélet

A Jobbik visszaállítaná a halálbüntetést

A Jobbik visszaállítaná a halálbüntetést

2012. április 24., kedd
A Jobbik visszaállítaná a halálbüntetést

A Jobbik ismét kezdeményezni fogja a halálbüntetés visszaállítását az elmúlt hetekben történt emberölések miatt - jelentette be Apáti István és Kepli Lajos országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikusok szerint az elmúlt időszakban történt kulcsi, soproni, balatonakarattyai, győri és vámosbérci esetek megrázták a közvéleményét és azt bizonyítják, hogy a jelenlegi büntetéseknek nincs elég visszatartó hatásuk. A Jobbik már az új alaptörvény tavalyi vitájában is kezdeményezte a halálbüntetés visszaállítása lehetőségének a megteremtését, most pedig az új büntető törvénykönyv (Btk.) vitájában kezdeményezik a halálbüntetés bevezetését. Apáti István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy csak az emberölés súlyosabban minősülő eseteiben tennék lehetővé a halálbüntetést és nem kizárólagos büntetésként alkalmaztatnák, hanem mérlegelési körbe utalnák. A Jobbik egy másik ponton is módosítaná a Btk.-t a soproni kettős gyilkosság miatt, ahol egy lövészklub vezetőjét és annak ismerősét ölte meg három 20 éven aluli fiatal.

Apáti István

elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint a 18 és 20 év közötti elkövetők nem kaphatnak életfogytig tartó büntetést, a Jobbik pedig szeretné elérni ennek megváltoztatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.