Közélet

A Jobbik államosítaná a fémkereskedelmet

A Jobbik államosítaná a fémkereskedelmet

2012. április 12., csütörtök
A Jobbik államosítaná a fémkereskedelmet

A fémkereskedelem államosítására nyújtott be törvényjavaslatot a Jobbik az Országgyűlésnek - jelentette be az egyik előterjesztő, Sneider Tamás csütörtökön, Budapesten.

Hangsúlyozta: a

Hegedűs Lórántnéval

közös javaslatukra azért lenne szükség, mert ma Magyarországon a fémek begyűjtése szinte teljes egészében összefügg a bűnözéssel. Hozzátette: az ellopott fém értékesítése elé semmilyen akadály nem hárul, a jelenleg működő MÉH-telepek többsége az áru származására és eredetére való tekintet nélkül vásárolják fel az illegális úton szerzett fémeket. Eközben a közlekedésben és a távközlésben keletkező milliárdos kár mellett az eltulajdonított és megrongált szobrok eszmei értéke is kárként jelentkezik. Ráadásul az ellopott vasúti kábelek és KRESZ-táblák miatt sok helyen fokozottan balesetveszélyessé vált a közlekedés - mondta

Sneider Tamás.

A jobbikos törvényjavaslat szerint éppen ezért egy 100 százalékban állami tulajdonú társaság felügyelné a fémkereskedelmet és ez a cég írna ki pályázatot a fémkereskedő telepek koncessziós jogára. Az ellenzéki párt elképzelései szerint a pályázatokon nem indulhatnának olyan táraságok, amelyeknek vezetői büntetett előéletűek, vagy amelyek az elmúlt időszakban bírságot kaptak a tevékenységük miatt. Előnyt élveznének ugyanakkor a legalább öt éve törvényesen működő MÉH-telepek és azok is, amelyek hátrányos helyzetű munkavállalókat alkalmaznak. A Jobbik javaslata drasztikusan megemelné a bírságokat is: a fémkereskedelmi koncessziót elnyert vállalat szabálytalanság esetén akár 10 millió forint, az állami engedély nélkül üzemelő fémtelep pedig akár 500 millió forint bírságot is kaphatna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.