Közélet

„Együtt többet tehetünk” – Föld Napja a füvészkertben + FOTÓK

„Együtt többet tehetünk” – Föld Napja a füvészkertben + FOTÓK

2012. április 22., vasárnap
„Együtt többet tehetünk” – Föld Napja a füvészkertben + FOTÓK

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítették játékos feladatokkal és bemutatókkal várták a családokat a füvészkertbe a Föld Napján. Azok, akik előzetesen pályáztak, kukákat is festhettek, melyeket az újszegedi ligetben fog kihelyezni a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

Környezetvédelemhez kapcsolódó játékos vetélkedőkkel, a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő történetet interaktív módon elmesélő bábelőadással készültek a szervezők a Föld Napjára a füvészkertben. Lehetett például szemetet horgászni az egyik tavacskából, majd természetesen a megfelelő jelölésű szelektív tárolóba kellett helyezniük a gyerekeknek azt, amit kipecáztak. Ezen kívül hulladékteke és puzzle is várta a kisebbeket, illetve megismerkedhettek a szemét útjával, az újrahasznosítás módjaival. A füvészkert szépítésében is közreműködhettek a kisebbek, egynyári virágok ültetésében lehetett segédkezni.

A gyerekek is taníthatják a felnőtteket

„Célunk az, hogy a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozzuk, illetve cégünket közelebb hozzuk a lakossághoz, megismertessük szerteágazó tevékenységünket” – nyilatkozta portálunknak

Makrai László

. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, mindezeket a célokat a gyerekeken keresztül tudják a legkönnyebben megtenni, hiszen a gyereket tudják a szülők tudatát formálni, hiszen sokkal fogékonyabbak az újdonságok iránt, mint a felnőttek. Makraitól megtudtuk, magát az SZTE Füvészkertjét is szeretnék jobban megszerettetni a szegediekkel, ezért is szervezték erre a helyszínre a Föld napi programsorozatot. A különböző játékos feladatokat azért is volt érdemes végigcsinálni, mert a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. egy nyereményjátékkal is várta a családokat. A hét pecsétszerző állomásból öt helyszínen kellett teljesíteni a feladatot a tombolán való részvételhez, amelyen egy biciklit sorsoltak ki. Nagymamájával látogatott ki a füvészkertbe

Varga Kitti

, akivel az egyik pecsétgyűjtő helyen találkoztunk. Épp egy puzzle kirakásával foglalatoskodott, de mint elmesélte, a célba dobást már kipróbálta.

Kukakipingálás

Népszerű feladat volt a kukafestés is, melyre előzetesen rajzzal kellett pályázniuk a gyerekeknek. „Steril szemétgyűjtőedényekre festhetnek a gyerekek, az elkészült műveket pedig az újszegeid ligetben lehet majd megtekinteni, oda helyezzük ki a kukákat” – tájékoztatott Makrai László. Földgolyót takarító embereket festett Tajti Sándor, aki elmondta, hogy az interneten keresett ötletet rajzához. Több feladatot is teljesített a Jerney János Általános Iskola diákja, neki az tetszett a legjobban, amikor a lufiban lévő levegővel műanyagpoharakat kellett kukába fújni. Marsal Olivérék rendszeresen járnak a füvészkertbe, környezetismeret órákat is tartanak nekik angol nyelven, szüleivel pedig a családi rendezvényekre szoktak kijönni. A kukafestő pályázathoz készített rajzát az utolsó pillanatban készítette el Magyarics Flóra, éjszaka adta le édesapja a művet, hogy indulhasson lánya a programon. „Fontos, hogy óvjuk a környezetet, ne dohányozzunk, ültessünk fát, locsoljuk azt, ne dobáljuk szét a műanyag- és fémhulladékot, és ne vágjuk ki a fákat. Így lesz mosolygós a Föld” – mesélte el Flóra, mire is szeretné rajzával felhívni az emberek figyelmét.

Ne menjen minden a szemétbe!

Császár Tibor fafaragó egy különleges papír brikettáló szerkezetet mutatott be az érdeklődőknek, amivel a háztartásokban összegyűlő papírhulladékot lehet újrahasznosítani. Mint megtudtuk, a reklámújságokat összegyűjti, beáztatja, majd feldarabolja. Ezt követően összekeveri faforgáccsal, majd a karos présgéppel kinyomja a masszából a vizet. Az így elkészült téglákkal kiszárításuk után fűteni lehet. Császár Tibor tapasztalatai szerint a barnaszén minőségével vetekszik fűtőértékét tekintve. Hasonló berendezést mutatott be a Katolikus Karitász is. A szervezet munkatársa, Szeles István portálunknak elmondta, olyan sok tűzifa segélykérelem érkezik hozzájuk, hogy el kellett gondolkodniuk azon, miként tudnának a rászorulók bevonásával segíteni. „A hulladékpapírt a rászorulók és mi is gyűjtjük, majd összeaprítjuk, beáztatjuk, és brikettáljuk. Fontos, hogy maga a támogatott is részt vegyen ebben a munkában. A berendezést, és ha szükséges, papírt is biztosítunk számukra” – magyarázta Szeles István. Hozzátette, a Szegedi Katolikus Karitászt kell felkeresniük azoknak, akik ilyen berendezést szeretnének használni. A szerkezettel kisebb méretű papírtéglák készíthetőek, a karitász tapasztalatai szerint ugyanis a rászorulók jelentős részének kisméretű kályhája van. A Föld Napja alkalmából szervezett rendezvényen a TIK munkatárainak koordinálásával a felnőtteket is környezettudatos feladatokkal várták, bárki kiszámíthatta például az ökológiai lábnyomát, illetve az ígéretfára felírhatta fogadalmait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.