Kultúra

Tóth Pál: Igazi magyar termék volt a Mézga család + VIDEÓ

Tóth Pál: Igazi magyar termék volt a Mézga család + VIDEÓ

2012. március 13., kedd
Tóth Pál: Igazi magyar termék volt a Mézga család + VIDEÓ

Immár 23. alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit a Szegedi Nemzeti Színházban szombaton. A művészeti kuratórium Gregor József-díját a Mézga családot és János vitézt is jegyző Tóth Pál animációs filmrendező vehette át.

A művészeti kuratórium Gregor József-díját idén

Tóth Pál

animációs filmrendezőnek ítélték oda. Az alkotó a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermének alapító tagja, valamint Szegeden létrehozta a Paja Filmstúdiót. Magyarországon ő rendezett először 3D-s animációs filmet, olyan rajzfilmek fémjelzik munkásságát, mint a Mézga család, a János vitéz, a Magyar Népmesék, a Vízipók Csodapók, vagy a Mesék Mátyás királyról. Rendezőként jegyzi többek között a Hogyan lehet megijeszteni egy oroszlánt, valamint a Leó és Fredet.

Görbe tükörből

Örök klasszikussá vált animációit - elég csak a Mézga családot kiemelnünk - a mai napig jól ismeri mindenki, mondataik szinte szállóigévé váltak. "Nagyon speciális magyar problémákkal foglalkozott a sorozat, azt hiszem ezért volt nálunk annyira népszerű" - árulta el a Telin TV-nek

Tóth Pál

. A filmrendező szerint a Mézga család és a Gusztáv is egyfajta görbe tükör volt a magyar társadalom és gondolkodás előtt, melyben kicsit önmagunkra is ismerhettünk. Mint mondta, az animációs filmek népszerűsége abban rejlik, hogy elemeli a nézőt a hétköznapoktól, újfajta látásmóddal mutatva be az embereknek sem ismeretlen problémákat. A rendező szerint azóta megváltozott a világ, a modern néző modern igényeinek kell már megfelelni. "Annak idején, amikor az előbb említett animációs filmek készültek, kettő darab televíziós csatorna volt, és havonta, vagy hetente egyszer ment le egy animációs film. Azóta felgyorsult az élet: sokkal több információ zúdult ránk, sokkal több animációs filmet is szeretnénk nézni, egészen más megközelítéssel" - emlékezett vissza a díjazott.

Tekintse meg a Telin TV Tóth Pállal készített interjúját (Szeged Ma hírműsor, 2012. március 12.)!

http://www.youtube.com/watch?v=-YhBS2jDn0s&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.