Közélet

Törvénysértő volt a Zombori elleni fegyelmi

Törvénysértő volt a Zombori elleni fegyelmi

2012. március 13., kedd
Törvénysértő volt a Zombori elleni fegyelmi

Megsemmisítette a Szegedi Munkaügyi Bíróság Zombori István egykori múzeumigazgató ellen hozott fegyelmi határozatot, melyet a felmentésével kapcsolatos eljárás lezárásaként fogalmazott meg a Csongrád Megyei Közgyűlés tavaly májusban. Zombori szerint erkölcsi igazságszolgáltatás történt.

Mint ismeretes,

Magyar Anna

, a megyei közgyűlés elnöke kezdeményezte az eljárást

Zombori István

ellen

még 2011 márciusában

. A múzeumigazgató akkor úgy nyilatkozott: az elnök személyes bosszúja állhat a háttérben, aminek szerinte az M43-as ásatásokkal kapcsolatos véleménykülönbségek a fő mozgatórugói. Hosszas huzavona után végül egy májusi közgyűlés – mely fegyelmi bizottságként járt el az ügyben – kilenc pontban fogalmazta meg

elmarasztalását Zomborival szemben

. A döntés után egy interjúban a leváltott igazgató úgy fogalmazott, hogy

a jog megcsúfolása történt

, és bírósági úton szerez érvényt igazságának.

Erkölcsi igazságszolgáltatás Zombori Istvánnak?

Zombori Istvántól keddi, a Megyeháza előtti sajtótájékoztatóján megtudtuk, hogy az igazságszolgáltatás most megtörtént, a Szegedi Munkaügyi Bíróság megsemmisítette a kilencpontos fegyelmi határozatot, február végén jogerőre emelkedett ítéletében kimondta többek között, hogy mind az eljárás, mind az azt lezáró határozat törvénysértő volt. „Azért fordultam bírósághoz, mert úgy gondolom, hogy szakmailag, tudományos minőségben és erkölcsileg rendkívül súlyosan leminősített engem ez az ügy. Azt kértem a bíróságtól, hogy állapítsa meg: mind az eljárás, mind pedig a kilenc pont törvénysértő volt. A testület megvizsgálta több tárgyaláson az általam benyújtottakat, és azt az ítéletet hozta, hogy osztja az általam előterjesztett álláspontot, mely szerint a megyei közgyűlésnek mint fegyelmi tanácsnak nem volt módja és jogi lehetősége arra, hogy a fegyelmi eljárás lezárultával az én vétkes kötelezettségszegésemet megállapítsa. Az ítélet kitért arra is, hogy az eljárás során számtalan szabálytalanság és törvénytelenség történt, egyebek között az egyik jegyzőkönyvbe nem kerültem bele, és egyetlen egyszer nem szólalhattam meg az ügyem citálása során – itt látszik, hogy az érdemi tárgyalásnak még a látszata sem állt fenn” – ismertette az ítéletet Zombori István. „Az erkölcsi igazságszolgáltatásom megtörtént, az ítélet jogerőssé vált február végén. Semmiféle anyagi kárpótlásra, további pereskedésre nem tartok igényt, kifejezetten az erkölcsi igazságomat szerettem volna bizonyítani. Engem mint múzeumigazgatót vádoltak meg, és itt az intézmény léte körül is több kérdőjel merülhetett fel, e tekintetben én pozitív dologként értékelem, hogy december 31-vel megszűnt a megyei önkormányzat befolyása a Móra Ferenc Múzeum fölött…” – a fogalmazott a szakember, majd újságírói kérdésre felelve elmondta, nem pályázik a múzeumigazgatói posztra, a nyugdíjazásával új irányt vett az élete, szerkeszt, kiadásban segít, tanít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.