Több forrást kapnak a szőlő- és bortermelők

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb forrásokat – mintegy 6,5 milliárd forintot – csoportosít át a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására – közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel.

A 2012-re eredetileg tervezett 5,5 milliárd forint kevés volt arra, hogy minden támogatási igényt jóváhagyjon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), még mintegy 700 kérelmező várja, hogy nemzeti forrásból felszabaduló pénzek átcsoportosításával megújíthassa szőlőültetvényeit a következő években.

A szőlő- és bortermelők az újabb forrással összesen mintegy 12 milliárd forintos összeghez jutnak idén és jövőre ültetvényeik átalakítására. Az MVH először a fiatal gazdálkodók egyéni terveit hagyja jóvá, ezután az eredetileg benyújtott egyéni tervek beérkezési sorrendje alapján dönt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már aláírta a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és -átállításának szabályozásáról szóló rendeletmódosítást, amely március 31-től hatályos. A VM célja a módosítással, hogy minden, a szőlő- és bortermelőknek felszabadítható forrást, a szőlőültetvények megújítására lehessen fordítani.

A szaktárca a jogszabály-módosítással lehetővé teszi, hogy az MVH a keretkimerülés miatt elutasított egyéni terveket is elfogadhassa. Azoknak a gazdálkodóknak, akiket keretkimerülés miatt tavaly elutasítottak, ez év április 20-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy továbbra is fenntartják ültetvény-korszerűsítési szándékukat. Újabb egyéni terv befogadására nincs lehetőség.

A VM arra is emlékeztet, hogy az unió 2015-től el akarja törölni a szőlőtelepítési szabályozást. Ez a tömegborok előállítóinak kedvezne, ezért Magyarország nem támogatja a szőlőtelepítés liberalizációját – tartalmazza a közlemény.

Előző sztori

Az őstermelőket támogatja logópályázatával a piac + FOTÓK

Következő sztori

Női futsal: vereséggel zárták a Boszorkányok az alapszakaszt