Takáts Márton nyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Öt ország húsz fiatal tehetsége közül Takáts Márton nyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt, a művész megkapta a legjobb Bartók-interpretációért járó különdíjat is.

A húszesztendős művész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója, Némethy Attila növendéke. A tatabányai születésű zongoristát korábban Kékesi Judit tanította. A második díjat a dél-koreai Cso Jong-hun (Cho Younghoon), a harmadik díjat pedig Horváth Benedek vehette át az immár ötödik alkalommal megrendezett seregszemle vasárnapi eredményhirdetésén, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenytermében. A versenyre, melyet Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan rendeztek meg idén, Magyarország mellett Japánból, Dél-Koreából, Szerbiából és Olaszországból is érkeztek fiatal tehetségek.

A háromfordulós megméretetésen az indulóknak az elődöntőben és a középdöntőben szóló műveket, a döntőben pedig – melyen Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar is közreműködött – egy versenyművet kellett előadniuk. A versenyprogramban a Bartók-művek mellett szerepeltek Liszt Ferenc, Scarlatti, Chopin, Debussy, Mozart, Szkrjabin, Dohnányi, Rahmanyinov és Prokofjev alkotásai is. A középdöntőben pedig valamennyi versenyző eljátszotta Hollós Máté Rapszódia című művét. Csíky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző, a zsűri elnöke az eredményhirdetés során elmondta, a magas színvonalú verseny során a fiatal művészek tehetségük minden oldalát be tudták mutatni: játszottak gyermekműveket – melyek szuggesztív előadása komoly felkészültséget igényel -, és a programban szerepeltek technikailag kényes darabok is.

A 2004 óta minden második esztendőben megrendezett verseny eddigi győztesei Báll Dávid, Andrei Banciu, Némethi Zsófia, Kaneko Mijüdzsi (Miyuji Kaneko) és Szokolayné Szőke Diána voltak.
Vasárnap délután a verseny résztvevői megkoszorúzzák Bartók Béla szobrát szülővárosában Nagyszentmiklóson, majd gálahangversenyt rendeznek a Nákó Kastélyban.

Default thumbnail
Előző sztori

MSZP: a drasztikusan csökkenő foglakoztatás szociális robbanáshoz vezet

Default thumbnail
Következő sztori

Hatalmas siker Omanban a magyar Mozart-produkció

Legutóbbi hasonló cikkek