Gazdaság

Stratégiai gázból spórolhatnak az önkormányzatok

Stratégiai gázból spórolhatnak az önkormányzatok

2012. március 19., hétfő
Stratégiai gázból spórolhatnak az önkormányzatok

Újabb 100 millió köbméter gázt szabadít fel a stratégiai tározók készletéből a nemzeti fejlesztési miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendelete, s ezt a 3,4 millió gigajoule mennyiséget az Országgyűlés decemberi döntése értelmében a fűtési idényben kikapcsolási moratóriumot kapott közintézményi kör ellátásbiztonságára kell fordítani - írta a Napi Gazdaság hétfőn.

A rendelet az eddigi 915-ről március 20-tól 815 millió köbméterre csökkenti a stratégiai gázkészletre vonatkozó előírást. A korábban 1,2 milliárd köbméteres földgázkészletből 2011. június 1-jétől a miniszteri rendeletben meghatározott - akkor 285 milliós - mennyiséget a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) az MVM Zrt.-nek, illetve az E.On Zrt.-nek értékesítette. A lap emlékeztet, hogy a tavalyi törvényváltozás a korábbi 1,2 milliárd helyett 600 millió és 1,2 milliárd köbméter között állapítja meg a biztonsági gázkészlet nagyságát, az erről szóló döntést a fejlesztési miniszterhez utalva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.