Közélet

Semjén: fokozódik a keresztényellenesség az EU-ban

Semjén: fokozódik a keresztényellenesség az EU-ban

2012. március 12., hétfő
Semjén: fokozódik a keresztényellenesség az EU-ban

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megdöbbenését és felháborodását fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a londoni kormány szerint nem viselhetnek nyilvánosan keresztet munkahelyükön a brit keresztények, mert az "nem kötelező a kereszténység szerint".

Ezt

Semjén Zsolt

pártelnök közölte hétfőn az MTI-vel, megjegyezve: ezért a munkáltatók megtilthatják a kereszt hordását és elbocsáthatják a feszület viseléséhez ragaszkodó alkalmazottaikat. A kisebbik kormánypárt elnöke szerint a tiltás egyértelműen keresztényellenes és nyilvánvalóan a vallásszabadság durva, provokatív megsértése. Semjén Zsolt úgy látja, különösen súlyos az ügy annak tekintetében, hogy a brit kormány döntése vélhetően összefüggésben van azzal, hogy Apostoli Szentszék - "a természet rendje, a család és a házasság védelmében - határozottan állást foglalt a melegházasságok tervezett legalizálásával szemben". A KDNP felhívja a figyelmet az EU-ban tapasztalható egyre fokozódó keresztényellenes megnyilvánulásokra, és arra a kettős mércére, hogy míg az EU a magyar egyházi törvény - vallásszabadságot és hitéletet nem érintő - részleteit támadja, addig fentiekhez hasonló keresztényüldözésekhez asszisztál - zárul a kommüniké. Egy bírósági perben a londoni kormány úgy érvelt: nem viselhetnek nyilvánosan keresztet vagy feszületet munkahelyükön a brit keresztények. A nevezetes ügyben két brit nő a strasbourg-i székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni, hogy jogorvoslatot kérjen a keresztviselésre vonatkozó jogával kapcsolatban. A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív lap birtokába jutott dokumentum szerint a kormány azzal érvelt a vallási jelkép munkahelyen történő viselése ellen, hogy az nem kötelező a kereszténység szerint, ezért a munkáltatók megtilthatják a hordását, valamint elbocsáthatják a jelképhez ragaszkodó alkalmazottaikat. A

David Cameron

vezette konzervatív-liberális kormánykoalíció lépése bizonyos körökben felháborodást váltott ki;

Lord Carey

korábbi canterbury érsek például azzal vádolta a kabinetet és a bíróságot, hogy diktál a keresztényeknek, ami újabb példa a kereszténység hivatalos életből történő kiszorulására. A kormány azt követően határozott a vallási jelkép viselésről, hogy a római katolikus egyház bírálatot fogalmazott meg a melegházasság legalizálására vonatkozó brit tervek kapcsán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.