Rangos állami kitüntetéseket kaptak szegediek

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán a Parlamentben a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetéseket adta át. Több szegedi is részesült a kitüntetésben, díjat kapott Kondorosi Éva, Vécsei László, Róna-Tas András és Botos Katalin is.

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket az államfő Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában adta át. A díjazottakhoz szólva az államfő hangsúlyozta: a magyarok számára a tavasz nemcsak a természetet ébreszti fel, hanem jogos nemzeti önérzetüket is, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszta, őszinte lelkesedése minden évben megerősíti reménységüket és önbizalmukat.

Mint emlékeztetett, az UNESCO döntése értelmében a 2012-es esztendőt a száz éve született Szentágothai János életművének szenteljük: “az ő eredményessége és gazdag személyisége mindenestül azt üzeni nekünk, hogy csak a jelenben érdemes keresni a nagyság titkát” – méltatta a neves tudós alakját. Schmitt Pál azonban kiemelte, hogy az előttünk járók nagy örökséghez kapcsolják a magyarságot, de a tegnapi dicsőséghez a ma élők csak új sikerekkel lehetnek méltók: “az áprilisi törvényekhez a sorsunkat megújító új törvényekkel, egykori tudósaink nagyságához új, korszerű eredményekkel” – fűzte hozzá. Az államfő felidézte: a rendszerváltás idején sokan keresték az utat Európába. Viták folytak róla, hogy a magyarságnak miként kellene oda visszatalálnia, azóta ráébredtünk azonban, hogy sosem voltunk távol: hagyomány és értékrend, művészet és tudomány köt minket szorosan Európához – hangsúlyozta.

“Itt és most az Országház kupolacsarnokában összesűrűsödő tudás, szépség és siker európaiságunk legékesebb bizonyítéka. Bárkinek, aki kételkedik bennünk, önöket és az önök mögött álló műhelyeket, a magyar kulturális, kutatói, gazdasági és társadalmi élet legjavát hozzuk fel élő bizonyságul” – fordult a kitüntetettekhez Schmitt Pál. Szentágothai professzor példájára utalva a köztársasági elnök rámutatott: a kutatás, a gondolkodás magányos küldetése mellett tanítani és képviselni is kell a tudósi minőséget, ahogy akadémiai elnöksége végeztével a neves kutató is vállalta a parlamenti képviselőséget, Pál apostol soraira emlékezve: “Aki pedig valami jót tehetne, de nem teszi, bűne annak”.

“Az egész magyarság, a nemzet nevében köszönöm, hogy a sok ezernyi döntési pillanatban tették a jót, tették, amit kellett”, hogy munkájukkal, jelenlétükkel egy értékrendnek – az igényességnek, a szépségnek, a méltóságnak, az emberi igazságnak – a képviselői – szólt Schmitt Pál a díjazottakhoz.

A díjazottak

A köztársasági elnök Kossuth-díjban részesítette Balázs Péter Jászai Mari-díjas színművészt, Dárday István Balázs Béla-díjas filmrendezőt, Demjén Ferenc előadóművészt, zeneszerzőt, Fekete György Munkácsy Mihály-díjas belsőépítészt, Harangozó Gyula György balettművészt, koreográfust, Kelemen Barnabás Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt, Kovács Ákos előadóművészt, zeneszerzőt, Miklósa Erika Liszt Ferenc-díjas operaénekest, Pásztor Erzsi Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművészt, Piros Ildikót, a Soproni Petőfi Színház Jászai Mari-díjas színművészét, Reviczky Gábort, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművészét, Sebő Ferenc Állami-díjas zeneszerzőt, Somogyi Győző Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművészt, Székely László Jászai Mari-díjas díszlettervezőt, Szentandrássy István festőművészt, Vasadi Péter József Attila-díjas költőt, valamint Vukán György Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt, zongoraművészt.

A Kossuth Nagydíjat idén Csoóri Sándor Kossuth-díjas költőnek, írónak ítélték oda.

A Széchenyi-díjat átvehette többek között Vécsei László,, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a Neurológiai Klinika orvosa részére az idegszövet-károsodás pathomechanizmusa, a fejfájás, a sclerosis multiplex és stroke kutatása, a neurológiai kórképek kezelésében az új terápiás lehetőségek kidolgozása terén végzett tudományos és kutatói munkássága, hazai és nemzetközi szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

Kondorosi Éva, a szegedi Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézetének (Baygen) igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézet igazgatója a növény-baktérium kölcsönhatás természetének kutatásában elért alapvető felfedezéseiért, a sejtciklust szabályozó géncsalád felismeréséért, nemzetközi tudományos-közéleti tevékenységének elismeréseként vehette át a Széchenyi-díjat.

Róna-Tas András, az SZTE BTK Altajisztikai Tanszék oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus részére a magyar nép korai története, illetve a magyar nyelv török jövevényszavainak kutatása, a turkológia, a mongolisztika és a tibetisztika terén végzett közel négy évtizedes hazai és nemzetközi iskolateremtő tudományos munkássága, eredményes oktatási és tudományszervező tevékenysége, életpályája elismeréseként részesült Széchenyi-díjban.

Botos Katalin, az SZTE Gazdaságtudományi Karának oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Heller Farkas Közgazdaságtudományi Intézetének egyetemi tanára részére a nemzetközi gazdaság, a nemzetközi pénzügyek, az államháztartás terén végzett több évtizedes, nemzetközileg is nagyra becsült tudományos, iskolateremtő, kutatói, oktatói és vezetői munkássága, közéleti szerepvállalása, életműve elismeréseként a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta oda.

Előző sztori

Influenza: A járvány aktivitása nem csökkent

Következő sztori

Gyengült a forint az euróval szemben