Kultúra

Rangos állami kitüntetéseket kaptak szegediek

Rangos állami kitüntetéseket kaptak szegediek

2012. március 14., szerda
Rangos állami kitüntetéseket kaptak szegediek

Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán a Parlamentben a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetéseket adta át. Több szegedi is részesült a kitüntetésben, díjat kapott Kondorosi Éva, Vécsei László, Róna-Tas András és Botos Katalin is.

A nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket az államfő

Orbán Viktor

miniszterelnök és

Kövér László

házelnök társaságában adta át. A díjazottakhoz szólva az államfő hangsúlyozta: a magyarok számára a tavasz nemcsak a természetet ébreszti fel, hanem jogos nemzeti önérzetüket is, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszta, őszinte lelkesedése minden évben megerősíti reménységüket és önbizalmukat. Mint emlékeztetett, az UNESCO döntése értelmében a 2012-es esztendőt a száz éve született

Szentágothai János

életművének szenteljük: "az ő eredményessége és gazdag személyisége mindenestül azt üzeni nekünk, hogy csak a jelenben érdemes keresni a nagyság titkát" - méltatta a neves tudós alakját. Schmitt Pál azonban kiemelte, hogy az előttünk járók nagy örökséghez kapcsolják a magyarságot, de a tegnapi dicsőséghez a ma élők csak új sikerekkel lehetnek méltók: "az áprilisi törvényekhez a sorsunkat megújító új törvényekkel, egykori tudósaink nagyságához új, korszerű eredményekkel" - fűzte hozzá. Az államfő felidézte: a rendszerváltás idején sokan keresték az utat Európába. Viták folytak róla, hogy a magyarságnak miként kellene oda visszatalálnia, azóta ráébredtünk azonban, hogy sosem voltunk távol: hagyomány és értékrend, művészet és tudomány köt minket szorosan Európához - hangsúlyozta. "Itt és most az Országház kupolacsarnokában összesűrűsödő tudás, szépség és siker európaiságunk legékesebb bizonyítéka. Bárkinek, aki kételkedik bennünk, önöket és az önök mögött álló műhelyeket, a magyar kulturális, kutatói, gazdasági és társadalmi élet legjavát hozzuk fel élő bizonyságul" - fordult a kitüntetettekhez

Schmitt Pál

. Szentágothai professzor példájára utalva a köztársasági elnök rámutatott: a kutatás, a gondolkodás magányos küldetése mellett tanítani és képviselni is kell a tudósi minőséget, ahogy akadémiai elnöksége végeztével a neves kutató is vállalta a parlamenti képviselőséget, Pál apostol soraira emlékezve: "Aki pedig valami jót tehetne, de nem teszi, bűne annak". "Az egész magyarság, a nemzet nevében köszönöm, hogy a sok ezernyi döntési pillanatban tették a jót, tették, amit kellett", hogy munkájukkal, jelenlétükkel egy értékrendnek - az igényességnek, a szépségnek, a méltóságnak, az emberi igazságnak - a képviselői - szólt Schmitt Pál a díjazottakhoz.

A díjazottak

A köztársasági elnök Kossuth-díjban részesítette

Balázs Péter

Jászai Mari-díjas színművészt,

Dárday István

Balázs Béla-díjas filmrendezőt,

Demjén Ferenc

előadóművészt, zeneszerzőt,

Fekete György

Munkácsy Mihály-díjas belsőépítészt,

Harangozó Gyula György

balettművészt, koreográfust,

Kelemen Barnabás

Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt,

Kovács Ákos

előadóművészt, zeneszerzőt,

Miklósa Erika

Liszt Ferenc-díjas operaénekest,

Pásztor Erzsi

Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművészt,

Piros Ildikót

, a Soproni Petőfi Színház Jászai Mari-díjas színművészét,

Reviczky Gábort

, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművészét, Sebő Ferenc Állami-díjas zeneszerzőt, Somogyi Győző Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművészt,

Székely László

Jászai Mari-díjas díszlettervezőt, Szentandrássy István festőművészt,

Vasadi Péter

József Attila-díjas költőt, valamint

Vukán György

Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt, zongoraművészt. A Kossuth Nagydíjat idén

Csoóri Sándor

Kossuth-díjas költőnek, írónak ítélték oda. A Széchenyi-díjat átvehette többek között

Vécsei László,

, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a Neurológiai Klinika orvosa részére az idegszövet-károsodás pathomechanizmusa, a fejfájás, a sclerosis multiplex és stroke kutatása, a neurológiai kórképek kezelésében az új terápiás lehetőségek kidolgozása terén végzett tudományos és kutatói munkássága, hazai és nemzetközi szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

Kondorosi Éva

, a szegedi Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézetének (Baygen) igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Növénygenomikai, Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézet igazgatója a növény-baktérium kölcsönhatás természetének kutatásában elért alapvető felfedezéseiért, a sejtciklust szabályozó géncsalád felismeréséért, nemzetközi tudományos-közéleti tevékenységének elismeréseként vehette át a Széchenyi-díjat.

Róna-Tas András

, az SZTE BTK Altajisztikai Tanszék oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus részére a magyar nép korai története, illetve a magyar nyelv török jövevényszavainak kutatása, a turkológia, a mongolisztika és a tibetisztika terén végzett közel négy évtizedes hazai és nemzetközi iskolateremtő tudományos munkássága, eredményes oktatási és tudományszervező tevékenysége, életpályája elismeréseként részesült Széchenyi-díjban.

Botos Katalin

, az SZTE Gazdaságtudományi Karának oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Heller Farkas Közgazdaságtudományi Intézetének egyetemi tanára részére a nemzetközi gazdaság, a nemzetközi pénzügyek, az államháztartás terén végzett több évtizedes, nemzetközileg is nagyra becsült tudományos, iskolateremtő, kutatói, oktatói és vezetői munkássága, közéleti szerepvállalása, életműve elismeréseként a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta oda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.