/

Nincs árvíz- és belvízveszély az Alföldön

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dél-Alföldön a hóolvadás következtében nagy területeket elborító belvízre nem kell számítani, és a Tisza vízszintje sem emelkedett idáig számottevő módon – tájékoztatott az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Szinte már hírmondója sem maradt a február elején hullott, helyenként ötven centiméteresre feltornyosult hótakarónak. Az enyhülő időnek köszönhetően a fehér dombok hamar olvadásnak indultak, árvíz és belvízveszély azonban a szakemberek szerint eddig nem fenyeget. Azért az elkövetkező napok, hetek időjárása még sokat változtathat a helyzeten.

“Jelenleg a működési területünkön lévő hó mennyiség nem nevezhető rendkívülinek” – tájékoztatta portálunkat Kozák Péter, az Atikövizig igazgatója. Mint mondta, a telet megelőző nyári és őszi időszak különösen száraz, aszályos volt, így a hótakaró alatti talaj nedvessége viszonylag alacsony, ennek köszönhetően az olvadó hó beszivároghat a mélyebb talajrétegekbe is. Az enyhe idő miatt a hólé befogadását talajfagy sem nehezíti. “A talajfelszínen lefolyó vízmennyiséget a csatornahálózat nagyobb vízszintemelkedés nélkül képes lesz levezetni, amennyiben a hóolvadást nem kíséri jelentősebb eső. A jelenlegi vízháztartási körülményekből kiindulva és az időjárás-előrejelzést figyelembe véve, a Dél-Alföldön a hóolvadás következtében nagy területeket elborító belvízre nem kell számítani. Jellemzően csekély mértékű, a dél-keleti körzetekben esetleg közepes belvízi elöntések várhatók, de a jelenlegi helyzet nem ad okot különösebb aggodalomra” – jósolta az igazgató. Az apadást a csapadékmentes időjárás mellett a napsütés és a szél is felgyorsítja.

Az Országos Vízjelző Szolgálat a Tisza szintjét is folyamatosan méri, előrejelzései nagy segítséget jelenthetnek a folyó alsó szakaszain élőknek. “A hóban tárolt vízkészlet mennyisége a szegedi szelvényhez tartozó Tisza vízgyűjtőn is, a Hármas-Körös vízgyűjtőjén és a Makói szelvényhez tartozó Maros folyó vízgyűjtőjén is a sokéves átlagot kissé meghaladó, de messze elmarad a korábbi ‘havas’ évek mennyiségétől. Az olvadás elindult, működési területünkön azonban még nem jelentkezett vízszintnövekedés. A vízszint centiméteres emelkedése jelenleg nem jelezhető előre, mivel az olvadás üteme és a vizek mederbe jutásának üteme sem ismert” – tájékoztatott Kozák Péter. Fokozatos ütemű olvadásnál szinte észrevétlenül jelentkezik a folyó vízszintjének emelkedése, a szegedi Huszár Mátyás rakpartot 580 centiméteres áradó tendenciájú tiszai vízállásnál kell lezárni. Erre azonban az elkövetkező tíz napban a szakemberek szerint nem kell számítani.

Előző sztori

Hátország: Vásárhely – Szeged derbivel kezdődik a fociidény

Következő sztori

A szegedi Drogambulancia negyedszázada + FOTÓK