Kosárlabda: négy között a Szolnoki Olaj az Eurochallenge-kupában

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szolnok bravúros győzelmet aratott kedden a lett Ventspils vendégeként a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa két sikerig tartó negyeddöntőjének harmadik, utolsó mérkőzésén, így 2-1-re megnyerte a párharcot, és bejutott a négyes döntőbe.

A szolnokiak a Lettországban múlt kedden elszenvedett 82-63-as vereség, majd a két nappal későbbi 82-76-os hazai diadal után újabb ki-ki mérkőzésre készültek, hiszen a győzelem a négyes döntős részvételt eredményezte, a kudarc viszont nemzetközi szereplésük végét jelentette volna.

Pór Péter tanítványai a párharc előző két felvonásához hasonlóan jól kezdtek, ám 12-10 után a rivális egy 12-0-ás rohammal meglépett. A folytatásban a magyar bajnok Báder és Mills kosaraival öt pontra csökkentette hátrányát (29-24), ám hamarosan tíz pont lett a különbség, majd a félidőre ismét közel kerültek a Tisza-partiak (38-34).

Térfélcsere után a vendégek 44-37-nél egy 8-0-ás sorozattal rukkoltak elő, Horváth két triplát is “bevágott”, melynek köszönhetően – 7-9 óta először – a magyarok átvették a vezetést. Sőt, a 29. percben már öt pontra meglépett az Olaj, az utolsó játékrész 50-52-ről indult. A lettek négy perc múlva érték utol a Szolnokot (60-58), de két perccel a vége előtt már ismét a fantasztikusan küzdő Pór-legénységnél volt az előny (65-71). Egy perc volt hátra, a megzavarodott hazaiak eladták a labdát, Nikolov pedig bezsákolta, ekkor 67-73 állt az eredményjelzőn! A hátralévő időben a magyarok – akik tavaly a csoportkör után búcsúztak a sorozattól – alig rontottak a büntetővonalról, így hallatlan izgalmak közepette kiharcolták a részvételt a négyes döntőben. A Tisza-parti együttes az utóbbi évek legnagyobb magyar férfi kosárlabdasikerét szolgáltatta.

A Final Fourra április 27-29-én kerül sor az egyik résztvevő otthonában, a Szolnok mellett eddig a török Besiktas és a francia Chalon harcolta ki a részvételt. A magyarok elődöntős ellenfele – az európai szövetség honlapja szerint – az isztambuli együttes lesz.

Férfi kosárlabda Eurochallenge-kupa negyeddöntő, 3. mérkőzés:

BK Ventspils – Szolnoki Olaj 78-82 (24-13, 14-21, 11-18, 29-30)
Olympic Center Ventspils, 1800 néző.
BK Ventspils: Abernethy 9/3, Young 12/6, DIANE 13/9, MEIERS 8, Berzins 15/6. Csere: GRAY 17/15, Zakis 4, Willard, Laksa, Strelnieks.
Szolnoki Olaj: TROTTER 20/6, HORVÁTH 15/12, MILLS 13/3, Nikolov 13/3, Báder 5. Csere: Fodor 3/3, Gay 6, Trepák 7/3, Grebenár.
Kipontózódott: Abernethy (40′), Berzins (40′).
Továbbjutott: a Szolnok, 2-1-es összesítéssel.

Pór Péter: “Még nem fogtam fel a történéseket, holnapra lesz ez a meccs szép emlék, de természetesen nagyon boldog vagyok. Az első meccshez hasonlóan rosszul kezdtünk, de a félidőig sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe, aztán a nagyszünet után a fiúk megérezték, hogy van keresnivalójuk, miközben az ellenfél – amely tavaly is a négy közé jutásért játszott – kapkodott, elbizonytalanodott. A korábbi meccsekkel ellentétben most 3-4 olyan játékos is akadt, aki extrákkal segítette a csapatot. Ami a négyes döntőt illeti, azt hallottam, hogy a szolnoki csarnok nem felel meg az előírásoknak, így nem lehet benne Final Fourt rendezni, de most egyelőre foglalkozzunk azzal, hogy március közepén még van magyar férfi csapat a nemzetközi porondon. Óriási előrelépés ez a magyar kosárlabdasport számára!”

Default thumbnail
Előző sztori

Szeptember 3-án kezdődik a tanév, mérik a tanulók fizikai állapotát

Következő sztori

Telt ház és vastaps a Mojszejev Táncegyüttesnek Szegeden + VIDEÓ, FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek