/

Könyvvel jubilál a gyógyszerésztudományi kar

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi gyógyszerészképzés elmúlt kilencven évére egy kiadvánnyal is emlékezik a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara. A könyv amellett, hogy bemutatja azokat, akik sokat tettek a gyógyszerészek képzéséért, a képzés jelenével is foglalkozik.

„A jelen állapot az csak a múltból eredeztethető. A mögöttünk álló kilencven év rendkívül fontos volt ahhoz, hogy a gyógyszerésztudományi kar olyan szinten legyen, mint amilyenen most van” – fogalmazott a kar dékánja a könyv bemutatóján. Fülöp Ferenc úgy látja, az egyetemnek egy kiemelkedően stabil, tudományos és oktatási szempontból egyaránt eredményes kara a gyógyszerésztudományi.

A dékán hozzátette, mivel a tudomány folyamatosan fejlődik, ehhez igazodva természetes, hogy a képzés is változik. „A kémiai alapozótárgyak mellett egyre inkább a betegekkel való kommunikáció, a betegekkel való érintkezés és ennek a tudásnak a tudásnak az átadására törekszünk egyre inkább” – mondta el Fülöp Ferenc.

Az Erős István egyetemi tanár által szerkesztett könyvben három fontos dolog köré csoportosítva találjuk az összegyűjtött anyagot. „Feldolgoztam magát a képzés történetét, hogy miként is fejlődött a gyógyszerészképzés a céh-rendszerű gyakorlati képzéstől egyetemi képzéssé. Míg kezdetben egy rövid tanfolyamot kellett elvégezni, azután egy, majd kétéves lett, végül 1940-től négyévessé vált a képzés. Ezt a vonulatot követtem végig, hogy miként is alakult ki ez a mára az egyik legszélesebb természettudományos alapokon nyugvó szakma, a gyógyszerészet” – nyilatkozta portálunknak a kötet szerkesztője. Erős István hozzátette, természetesen mindazon kiváló embereknek a munkásságát is bemutatja a kiadvány, akik sokat tettek a képzés fejlődéséért. „Mivel 45 évig oktattam, szívvel-lélekkel tanár vagyok, ezért a hallgatók gondolkodásmódját, a velük kapcsolatos jogszabályokat, tényeket is próbáltam összegyűjteni és egységes láncolatba rendezni” – ismertette a harmadik gondolati csoportot.

Érdekességként az egyetemi tanár megemlítette, igen jelentős szemléletváltás figyelhető meg a gyógyszerészképzésben az utóbbi néhány évtizedben. Még a második világháború után is zömmel kémiai központú volt képzés, ám az utóbbi 2-3 évtizedben biológia-központúvá vált. Közismert, hogy a gyógyszerésztudomány szoros szimbiózisban van az orvostudománnyal, hiszen mind a két diszciplína a gyógyításért küzd, és ilyen módon fontos az orvosi diszciplínák előtérbe kerülése. „Bekerült a képzés tematikájába önálló tárgyként a biokémia, a kórélettan, a klinikai ismeretek, illetve az egyik legfontosabb, a gyógyszerészi gondozásnak nevezett ismeretanyag” – fogalmazott Erős István.

A 90 éves a szegedi gyógyszerészképzés című könyv ezen túl áttekinti a kar jelenét, az elmúlt évtized eredményeit, illetve a kar ünnepeibe is bepillantást nyújt.

Előző sztori

Filmvetítéssel emlékeztek Bonifert Domonkosra + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

A munkavállalók fele elégedett munkakörülményeivel