Kultúra

Könyvvel jubilál a gyógyszerésztudományi kar

Könyvvel jubilál a gyógyszerésztudományi kar

2012. március 17., szombat
Könyvvel jubilál a gyógyszerésztudományi kar

A szegedi gyógyszerészképzés elmúlt kilencven évére egy kiadvánnyal is emlékezik a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara. A könyv amellett, hogy bemutatja azokat, akik sokat tettek a gyógyszerészek képzéséért, a képzés jelenével is foglalkozik.

„A jelen állapot az csak a múltból eredeztethető. A mögöttünk álló kilencven év rendkívül fontos volt ahhoz, hogy a gyógyszerésztudományi kar olyan szinten legyen, mint amilyenen most van” – fogalmazott a kar dékánja a könyv bemutatóján.

Fülöp Ferenc

úgy látja, az egyetemnek egy kiemelkedően stabil, tudományos és oktatási szempontból egyaránt eredményes kara a gyógyszerésztudományi. A dékán hozzátette, mivel a tudomány folyamatosan fejlődik, ehhez igazodva természetes, hogy a képzés is változik. „A kémiai alapozótárgyak mellett egyre inkább a betegekkel való kommunikáció, a betegekkel való érintkezés és ennek a tudásnak a tudásnak az átadására törekszünk egyre inkább” – mondta el Fülöp Ferenc. Az

Erős István

egyetemi tanár által szerkesztett könyvben három fontos dolog köré csoportosítva találjuk az összegyűjtött anyagot. „Feldolgoztam magát a képzés történetét, hogy miként is fejlődött a gyógyszerészképzés a céh-rendszerű gyakorlati képzéstől egyetemi képzéssé. Míg kezdetben egy rövid tanfolyamot kellett elvégezni, azután egy, majd kétéves lett, végül 1940-től négyévessé vált a képzés. Ezt a vonulatot követtem végig, hogy miként is alakult ki ez a mára az egyik legszélesebb természettudományos alapokon nyugvó szakma, a gyógyszerészet” – nyilatkozta portálunknak a kötet szerkesztője. Erős István hozzátette, természetesen mindazon kiváló embereknek a munkásságát is bemutatja a kiadvány, akik sokat tettek a képzés fejlődéséért. „Mivel 45 évig oktattam, szívvel-lélekkel tanár vagyok, ezért a hallgatók gondolkodásmódját, a velük kapcsolatos jogszabályokat, tényeket is próbáltam összegyűjteni és egységes láncolatba rendezni” – ismertette a harmadik gondolati csoportot. Érdekességként az egyetemi tanár megemlítette, igen jelentős szemléletváltás figyelhető meg a gyógyszerészképzésben az utóbbi néhány évtizedben. Még a második világháború után is zömmel kémiai központú volt képzés, ám az utóbbi 2-3 évtizedben biológia-központúvá vált. Közismert, hogy a gyógyszerésztudomány szoros szimbiózisban van az orvostudománnyal, hiszen mind a két diszciplína a gyógyításért küzd, és ilyen módon fontos az orvosi diszciplínák előtérbe kerülése. „Bekerült a képzés tematikájába önálló tárgyként a biokémia, a kórélettan, a klinikai ismeretek, illetve az egyik legfontosabb, a gyógyszerészi gondozásnak nevezett ismeretanyag” – fogalmazott Erős István. A 90 éves a szegedi gyógyszerészképzés című könyv ezen túl áttekinti a kar jelenét, az elmúlt évtized eredményeit, illetve a kar ünnepeibe is bepillantást nyújt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.