Kultúra

Kárpátok Trójája – bronzkori ritkaságok a Móra-múzeumban + FOTÓK

Kárpátok Trójája – bronzkori ritkaságok a Móra-múzeumban + FOTÓK

2012. március 24., szombat
Kárpátok Trójája – bronzkori ritkaságok a Móra-múzeumban + FOTÓK

Olyan bronzkori leletekben gyönyörködhetnek a Móra-múzeum új régészeti kiállítására betérők, melyeket eddig sehol sem láthatott a nagyközönség. Az értékes aranyékszerek mellett lengyel bronzkori erődöt és egy sírrekonstrukciót is bemutatnak.

A Magyar-Lengyel Barátság Napján nyílt tárlaton az Országgyűlés korelnökének,

Horváth Jánosnak

(Fidesz) a köszöntője után

Fogas Ottó

múzeumigazgató arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy nem egy hagyományos Lengyelországhoz is kapcsolódó tárlatot láthat a nagyérdemű. A kiállítás ugyanis nem

Bemről

vagy az 1848-as szabadságharcról szól, hanem a bronzkorról. „A kultúrának egy olyan szeletét láthatják az érdeklődők, mely Magyarországon gyökerezik, de a lengyel határokig elér” – fogalmazott.

Pópity Dániel

, a kiállítás kurátora portálunknak elmondta, a tárgyak Miskolcról, Nyíregyházáról és Debrecenből érkeztek Szegedre. „A trzcinicai lengyel erőd egyik fő régészeti korszaka a középső bronzkor, akárcsak a füzesabonyinak, így ugyanaz a kultúra megtalálható Magyarországon és Lengyelországban is. Erre a kultúrára fűztük föl a kiállítás anyagát” – mondta el. Hozzátette, a száztíz kiállítási tárgy között egy rekonstrukció és egy másolat található, a többi eredeti. Pópity részben azért ajánlja az összeválogatott leletanyag megtekintését, mert tapasztalatai szerint kevesen ismerik a füzesabonyi bronzkori kultúrát. „A látogatók el tudják helyezni térben is időben a korszakot, megismerhetik a települési stratégiákat, a temetkezési szokásokat, a hétköznapi életet, vagy akár a hitvilágot is. Törekedtünk olyan anyagok összegyűjtésére és bemutatására, melyeket még senki sem látott” – magyarázta Pópity Dániel. Felkutattak régi raktárak mélyén lévő tárgyakat, az 1800-as évekből származó leletek mellett azonban egészen újak is láthatóak. Egy papnő fejrekonstrukcióján arany fejdíszt és hajkarikákat láthatunk. A fazekasság és a harcászat műtárgyai mellett pedig a tiszaladányi kincsleletet is megcsodálhatja bárki, ami sértetlen állapotban megtalált edény baltákat, karpereceket és kartekercset rejtett. A kiállítás kurátora hozzátette, a anyag 80-90%-át eddig még nem láthatta a nagyközönség. Ezért is érdemes betérni a Móra Ferenc Múzeumba, ahol a Kárpátok Trójája címet viselő tárlat szeptember másodikáig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.