Közélet

Kalmár: Nem állhatott elő olyan helyzet, mint Esztergomban + VIDEÓ

Kalmár: Nem állhatott elő olyan helyzet, mint Esztergomban + VIDEÓ

2012. március 5., hétfő
Kalmár: Nem állhatott elő olyan helyzet, mint Esztergomban + VIDEÓ

A Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese szerint a nagyberuházások túlzott hajszolása miatt drámai mértékűvé nőtt Szeged adósságállománya, ezért új típusú gazdaságpolitikára van szükség.

Múlt pénteken elfogadta Szeged város idei költségvetését a közgyűlés. A polgármester által benyújtott (második körös) javaslatról ekkor már nem vitatkoztak a városatyák, azt megelőzően kompromisszum született az MSZP-s városvezetés és a többségi Fidesz-KDNP frakció között.

Szeged tükre

Kövesse a Telin TV heti közéleti magazinját, a Szegedi Panorámát minden pénteken 19 órai kezdettel!

Kalmár Ferenc

képviselő ezzel kapcsolatban kiemelte: az új önkormányzati törvény értelmében a költségvetésről március 11-éig dönteni kell, máskülönben a város nem kapja meg az állami normatívákat, melyek révén például a közoktatást, tömegközlekedést működteti. "A Fidesz-KDNP tehát Szeged érdekeit szem előtt tartva ment bele a konszenzusba. Nem gondoljuk, hogy olyan helyzetet kellene ugyanis előidézni, mint Esztergomban, ahol az állam végül magához vonta és üzemelteti az intézményeket" - fogalmazott a frakcióvezető-helyettes a Telin TV-nek.

A lakosság mindennapjait és az iskolákat segítik a Fidesz-KDNP-s keretek

A jobboldal, illetve

Botka László

stratégiai céljai között komoly stratégiai különbségeket vél felfedezni a politikus. Kalmár szerint a polgármester túlzottan erőlteti a nagyberuházásokat (ilyen a még mindig futó, 30 milliárdos elektromos tömegközlekedési projekt), s elhanyagolja a kisebb fejlesztéseket, mely hiánya megkeseríti az emberek mindennapjait. Éppen ezen akar változtatni a Fidesz-KDNP, ezért javasolt a lakókörnyezeti beruházásokat lehetővé tévő költségvetési kereteket. Ezekből a forrásokból lehet majd utakat, járdákat, kiskerti utakat építeni, javítani. Egy ilyen csomagból kerülhet vissza a közgyűlés Fidesz-KDNP-s többségének jóvoltából 100 millió forint az önkormányzati oktatási intézményekhez is, melyektől Botka Lászlóék 800 milliót vontak el idén.

A 2-es villamos pluszköltségei miatt kellett megnyirbálni a buszvonalakat

Összességében teljesen egyértelmű, hogy Szegednek új típusú, más szemléletű gazdaságpolitikára van szüksége - szögezte le a politikus, aki immár 18 év óta önkormányzati képviselő. "A megyeszékhely adósságállománya minimum 25 milliárd forintra rúg, egyes becslések szerint pedig még magasabb. Csak 2012-ben 2,3 milliárd forintot törlesztünk a hitelek után. Hogyan és miért jutottunk idáig? A nagyberuházások túlzott hajszolását tartom a legnagyobb problémának. Vigyázni kell az ilyen fejlesztésekkel, mert benyelik a pénzt, az üzemeltetésük további forrásokat igényel, s nem termelő beruházások. A most átadott 2-es villamos például - melyet sokat támadtunk - 127 millió forinttal növeli idén az SZKT költségeit. Ezeket a pénzeket a buszvonalakon spóroljuk meg racionalizálással, ami miatt aztán a lakosság háborog. Tisztában kell ugyanakkor lenni azzal, hogy mi minek a következménye..." - így a képviselő.

Tekintse meg a Telin TV Kalmár Ferenccel készített interjúját (Szegedi Panoráma, 2012. március 2.)!

http://www.youtube.com/watch?v=ZWwX6jGkrMQ&list=UUZbymfkMQWfoGHPLq56ttLw&index=2&feature=plcp

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.