Gyógyteákkal a megfázás ellen + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megelőzni és kezelni is kiválóan lehet megfázásos tüneteket gyógyteák fogyasztásával. A herbáriumokkal manapság már számos bolt polcain találkozhatunk, de akár otthon is előkészíthetjük őket.

Téli időszakban a meleg tea különösen jólesik, közérzetünk javítása mellett pedig egészségünk megőrzése szempontjából is rendkívül hasznos. “Ilyenkor kiváltképp ajánlott a teák fogyasztása, akár napi rendszerességgel is. Elsősorban a betegség megelőzésében van nagy szerepe” – magyarázta a Telin TV-nek Pintér Zoltán orvostanhallgató, aki a holisztikus gyógyászat fontosságát hangsúlyozza. Mint mondta, a zöld teák fogyasztása különösen jó hatással bír, mivel magas az antioxidáns tartalma. “Kínában, ahol rendszeresen fogyasztják ezeket a teákat, igen alacsony a megfázásos megbetegedések száma. Ugyanez Magyarországon is elmondható: azoknak a személyeknek, akik magas antioxidáns tartalmú teát fogyasztanak, sokkal kisebb eséllyel alakulhat ki megfázásos tünetek” – mondta az orvostanhallgató.

Szeged tükre

Kövesse a Telin TV heti közéleti magazinját, a Szegedi Panorámát minden pénteken 19 órai kezdettel!

A betegség kialakulását követően a kamilla fogyasztásával enyhíthetjük a tüneteket, és gyorsíthatjuk a betegség lefolyását. “A kamillateának, kamillafőzetnek vírusölő, baktériumellenes hatása van, segíti az immunrendszerünket, hogy minél gyorsabban meggyógyuljunk. Mellette igen sok folyadékot kell fogyasztani, ugyanis a kamilla erősen szárítja a szervezetet, elsősorban a nyálkahártyákat. A felső-légúti megbetegedéseknél a hársfateát tudnám még javasolni, rendkívül jó nyákoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt” – hangsúlyozta Pintér Zoltán.

A teafüvekkel manapság már számos bolt polcain találkozhatunk. Érdemes mindig a lehető legtermészetesebb állapotában keresni ezeket – a feldolgozatlan, natúr formában főzött teafüvek hatásfoka jóval magasabb a filteres változatokénál. Akár a saját házi kertészetünkben felnevelt növényből is elkészíthetjük italunkat. “Ilyenkor arra kell odafigyelni, hogy mikor szedjük le ezeket a füveket, és hogy miként kell őket előkészíteni. Mindegyiknek megvan a maga praktikája: van, amelyiket fel kell lógatni, némelyiket elég csak kitenni a napra és kiszárítani. Nagy a szakirodalma ezen füvek hasznosításának, és maga az előkészítés folyamata is kiváló stresszoldó” – árulta el az orvostanhallgató.

A részletekért tekintse meg a Telni TV Pintér Zoltánnal készített interjúját (Szegedi Panoráma, 2012. március 2.)!

Előző sztori

Egészséges pékáru, sütemény és étolaj a szegedi gabonakutatóból + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: téli vándorlások a megyei foci élvonalában

Legutóbbi hasonló cikkek