/

Ezen a napon… – március 9. + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden nap történik valami, de az elmúlt évek, évtizedek, netán évszázadok is bővelkedtek figyelemreméltó eseményekben: híres emberek születtek és hunytak el, háborúk indultak, békék köttettek, sorsdöntő események történtek e napon.

Névnapok
Franciska, Ajád, Domán, Dominik, Domokos, Domonkos, Domos, Elmira, Elvira, Fáni, Fanni, Gergely, Gergő, Gerő, Györe, György, Györk, Györke, Katalin, Katarina, Katerina, Katica, Katinka, Kató, Katrin, Katrina, Metód, Rebeka

561 éve született Amerigo Vespucci, olasz felfedező, aki rájött, hogy Kolumbusz új földrészen járt

450 éve Nápolyban (halálbüntetés terhe mellett) betiltották a nyilvános helyen való csókolózást

319 éve halt meg Antonio Caraffa itáliai zsoldosvezér

216 éve Napoleon Bonaparte feleségül vette Beauharnais tábornok özvegyét, Tascher de la Pagerie-t, azaz Josephine-t

181 éve I. Lajos Fülöp francia király rendeletet adott ki, amellyel létrehozta a Francia Idegenlégiót (Légion Étrangère)

173 éve a porosz kormány 51 órában maximálta a gyerekek heti munkaidejét

170 éve mutatták be Verdi Nabucco című operáját, majd ugyenezen a napon, 51 év múlva mutatták be Falstaff című operáját

164 éve hivatalosan Németország színeivé lettek a „német trikolór” azaz a fekete-piros-arany színek

161 éve halt meg Hans Christian Ørsted dán fizikus és vegyész

122 éve, tizenöt évi sikeres kormányzás után Tisza Kálmán benyújtotta lemondását és visszavonult

120 éve született Rákosi Mátyás, a „bölcs vezér”, aki 1952-53-ban – pártfőtitkársága mellett – a minisztertanács elnöke volt.
Az 1948 decemberében megalakult, Dobi István vezette kormányban a miniszterelnök-helyettesi és az államminiszteri tisztséget töltötte be, 1949 februárjában a Magyar Függetlenségi Népfront elnökévé is megválasztatta magát. Meghirdette a nehézipar fejlesztését a „béke megvédése” érdekében a gazdaság más területeivel szemben, hozzálátott a vélt és valós ellenfeleivel való leszámoláshoz.
Az egész országban eluralkodott a terror, 1950-ben győzött a szovjet típusú rendszer, bevezették a tanácsrendszert és megindították az első ötéves tervet. Ekkor már jelentkeztek a személyi-kultusz első jelei, a Weis Manfréd Művek felvette Rákosi Mátyás nevét. 1951-ben a teljesíthetetlen ötéves terv tervszámait másfélszeresére emeltette, amelynek a jegyrendszer bevezetése lett a következménye, a lakosság életszínvonala rohamosan csökkent, fokozódtak a válságjelenségek az élet minden területén. Felügyelete alá rendelte az Államvédelmi Hatóságot, tönkretette a mezőgazdaságot.
1952 márciusában, 60. születsénapján személyi kultusza, dicsőítése elképesztő méreteket öltött. Pártfőtitkársága mellett augusztus 14-én átvette a miniszterelnöki tisztséget is. 1953. márciusában, Sztálin halála után, az új szovjet vezetéshez beérkeztek a jelentések Magyarország katasztrofális helyzetéről. Rákosit Moszkvába rendelték és utasították, hogy a miniszterelnöki tisztséget adja át Nagy Imrének.
Felelőssé tették azért, hogy hibás politikájával végveszélybe sodorta a rendszert. Július 2-án kormányváltás történt, az új kormány élén Nagy Imre állt. Rákosi azonban a párt élén maradt, hadjáratot indított Nagy Imre ellen, aki sorra vesztette el tisztségeit. 1955 áprilisában a hatalmát nem veszélyeztető Hegedűs Andrást ültette a miniszterelnöki székbe.
1956 februárjában vált a helyzete ingataggá, amikor a szovjet XX. pártkongresszus után nyíltan követelték távozását. Július 22-én „gyógykezelésre” a Szovjetunióba utazott, akkor még nem tudta, hogy örökre elhagyta az országot. Az 1956. évi forradalom leverése után Kádár mellett foglalt állást és felajánlotta szolgálatait a szovjet vezetésnek.
1957-ben Moszkvából Krasznodarba, 1962-ben Kirgizisztánba, végül 1967-ben Gorkijba kellett költöznie. Magyarországon megfosztották képviselői mandátumától, elnöki tanácsi tagságától, kizárták a pártból és elutasították a sorozatos hazatelepedési kérelmeit.
1971. február 16-án a Farkasréti temetőben helyezték el a hamvait

96 éve az első világháborúban Németország hadat üzen Portugáliának

96 éve az első világháborúban az ötödik isonzói csata kezdete. Az olasz hadsereg nagy erejű támadásait az osztrák-magyar haderő sikeresen verte vissza

94 éve Szovjet-Oroszország kormánya Moszkvába költözött

94 éve az Orosz Bolsevik Pártból megalakult az Oroszországi Kommunista Párt. Befejeződött a bolsevikok VII. kongresszusa, mely jóváhagyja a breszt-litovszki béke aláírását. Ebben Szovjet-Oroszország lemondott nagyjából egymillió négyzetkilométer területről, valamint felvette az Oroszországi Kommunista (bolsevik) Párt nevet

86 éve Bertha Landes-t polgármesterré választották Seatle-ben. Ő volt az első női polgármester

86 éve született Irene Papasz, a nemzetközileg is legelismertebb görög színésznő

no images were found

78 éve született Jurij Gagarin, orosz asztronauta, az első ember, aki eljutott az űrbe

70 éve alakított kormányt Magyarországon Kállay Miklós, amelynek 1944. március 19-ig volt a miniszterelnöke

67 éve az amerikai légierő 343 gépe szőnyegbombázást indított Tokió ellen elpusztítva a város 250.000 épületét és 83.000 lakosát

59 éve Moszkvában eltemették Sztálint

56 éve Londonban megkezdte működését a telefonos időjárás jelentés szolgáltatás

55 éve született Bajor Imre színművész, humorista, showman

53 éve a Mattel Inc. mutatta be Barbie-t, a népszerű játék babát. Az 1959-ben indított játék mai napig a cég jelentős bevételi forrása. A teremtőjének egy amerikai üzletasszonyt, Ruth Handlert tartják, akit egy német baba, a Bild Lilli ihletett meg.
Az első Barbie baba fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt és lófarokba fogott frizurát hordott. Két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal. A baba, mint „tinédzser divat-modell” került forgalomba, a ruháit a Mattel divattervezője Charlotte Johnson kreálta. Az első Barbie-kat Japánban gyártották le, a ruháikat is ott varrták. Az első évben körülbelül 350.000 darabot adtak el, összesen több mint 800 millió darabot

51 éve először tért vissza sikeres űrrepülésről élő állat az űrből

48 éve készült el az első Ford Mustang

47 éve halt meg Ratkovszky Ferenc gépészmérnök, elektrotechnikus, a Kandó-mozdony továbbfejlesztője. A Kandó-mozdony továbbfejlesztése mellett, Ratkovszky foglalkozott a feszültségszabályozók, transzformátorok, és az ötvenperiódusú villamos mozdonyok tanulmányozásával is. Irányításával épült a Mátra-vidéki hőerőmű

31 éve halt meg Max Delbrück német származású amerikai biológus, a molekuláris biológia egyik úttörője

20 éve halt meg Menáhém Begín izraeli politikus, 1977–1983-ig miniszterelnök, Nobel-békedíjas

12 éve rejtélyes körülmények között meghalt Soproni Ági színésznő

8 éve jött létre az orosz Szövetségi Űrügynökség (FKA)

6 éve halt meg Geir Ivarsøy az Opera Software egyik alapítója

4 éve volt a népszavazás a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról

no images were found

Előző sztori

Rövidpályás gyorskorcsolya: Lajtos nem jutott döntőbe 1500-on

Következő sztori

Szegedi K-1-es sikerek Pécsváradon