Egészség

Európa nagy része már túljutott az influenzajárvány csúcsán

Európa nagy része már túljutott az influenzajárvány csúcsán

2012. március 24., szombat
Európa nagy része már túljutott az influenzajárvány csúcsán

Európa legtöbb országa már túl van az influenzajárvány csúcsán, de 13 ország, köztük Magyarország még kiterjedt járványról számolt be – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a hivatalos Facebook-oldalán.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az influenzaszerű megbetegedések előfordulása 15 európai országban csökkenő tendenciát mutat, ami arra utal, hogy túl vannak a járvány csúcsán. A múlt hétre, a március 12. és 18. közötti időszakra vonatkozóan 13 ország számolt be kiterjedt járványról: Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Görögország, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Szlovénia és Svédország. A 11. héten az influenzagyanús betegektől vett légúti minták 42 százalékában mutatták ki az influenzavírust. Ezzel a pozitív esetek aránya harmadik hete folyamatosan csökken - írta az ÁNTSZ. Mint kiemelték, a szezon végéhez közeledve - ahogy azt a korábbi években is megfigyelték - a bizonyítottan influenza okozta megbetegedések között egyre nagyobb arányban igazolják az influenza B vírusának szerepét. Az elmúlt héten a megbetegedések 83 százalékáért az influenza A vírusa, 17 százalékáért a B vírus volt felelős. Utóbbi azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben a B vírus okozta megbetegedések aránya a duplájára nőtt - áll a közleményben. Az ECDC január közepén jelezte, hogy Európában megkezdődött a járvány. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) február közepén számolt be arról, hogy az influenzaszerű megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt. Az OEK szerdai, legfrissebb jelentésében azt közölte, hogy a 11. héten Somogy megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Somogy megyében az előző héthez viszonyítva az emelkedés mértéke 10 százalék volt, a többi megyében viszont 10-50 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.