Közélet

Éles párhuzamok 1848 és 2012 között - megemlékezés a múzeum előtt + FOTÓK

Éles párhuzamok 1848 és 2012 között - megemlékezés a múzeum előtt + FOTÓK

2012. március 15., csütörtök
Éles párhuzamok 1848 és 2012 között - megemlékezés a múzeum előtt + FOTÓK

Az 1848-as és a mai, 2012-es események között több szinten vontak párhuzamot a szónokok a Móra Ferenc Múzeum előtti március 15-i megemlékezésen, ahol Pálffy István is beszédet mondott.

A szabadság és a polgári Magyarország születésének ünnepén, az 1848-49-es szabadságharc megemlékezésén színes ünnepség várta a Móra-parkba kilátogató szegedieket. A rendezvényt a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ és a Csongrád Megyei Önkormányzat közösen szervezte meg. Az esemény

Polner Eörs

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy ha a szabadságharc hősei ma köztünk lennének, nem tűrnék, hogy egy olyan országot büntessen Európa, aki a szuverenitásáért áll ki, a közös közteherviselésért és azért, hogy a nemzeti bank a nemzet érdekeit képviselje. A főigazgató ezzel szembeállított a szomszéd állam, Szlovákia intézkedéseit, ahol a mai napig érvényben vannak a Benes-dekrétumok, melyek kollektív bűnösként határozzák meg a magyarságot, közben korlátozzák a magyar nyelvhasználatot, s aki felveszi magyar állampolgárságágát, azt azzal büntetik, hogy elveszik tőle a szlovákot. "És az EU mégis Magyarországot bünteti" - emelte ki. A köszöntőt ünnepi műsor követte, ahol a Makói Oktatási Központ és a Földeáki Szárazéri Néptáncegyüttes mutatott be a forradalom és szabadságharc szellemiségét megidéző verses-táncos előadásokat.

Pálffy István

Pethő István-díjas újságíró, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke is a pulpitusra lépett, s beszédében szintén erős párhuzamot állított az országot Európa felől ma sújtó és a 164 évvel ezelőtti események között. "Minden szabad nemzet alapja a szabad önrendelkezés. 1848-ban is ez volt az fundamentuma az áprilisi törvények megszilárdulásának, a fejlődésnek, a Szabadság híd, a gőzmozdonyok, gőzhajók építésének, a gazdaság fellendülésének. Nem látó ember az, aki nem veszi észre a párhuzamot az akkori és a mai helyzet között. Csak most nem fegyverrel, hanem gazdasági és politikai eszközökkel veszik fel a küzdelmet a szuverenitásunk ellen, a magyar földért, a vizünkért. De egyre többen állnak mellénk, és látják be, hogy példát mutatunk, mert nem hódolunk be. Nem bírjuk örökké, hogy fejőstehenek legyünk. Az a baja bizonyos nagyhatalmaknak, hogy Magyarország a saját lábára állt" - fogalmazott, hozzátéve, egyre több nyugati ország ismeri el, hogy a keleti térségből nem lehet nyakló nélkül kivenni a pénzt, hagyni kell ott is valamennyit. "Bízom benne, hogy egy új kiegyezés kezdődött, Európa újra a keresztényi értékek útjára lép, és zsinórmértéknek tekintik majd az önrendelkezés, a közjót és a szabadságot" - fűzte hozzá. A résztvevők az ünnep zárásaként elénekelték a Szózatot, majd megkoszorúzták

Klauzál Gábor

mellszobrát a múzeum mellett. Az ünnepséget követően a múzeum emeleti aulájában a Csongrád Megyei Önkormányzat díszpolgári címét és sajtódíját osztották ki.

Magyar Anna

megyei elnök Csongrád megye díszpolgáraként

Deutsch Tamást

, térségünk fideszes európai parlamenti képviselőjét köszöntötte, a VTV Szeged stábja nevében pedig a főszerkesztő,

Zelena András

vette át a megyei önkormányzat sajtódíját.

A hétvége folyamán külön interjút olvashatnak portálunkon Pálffy Istvánnal és Deutsch Tamással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.