/

Egyek közülünk – rendezvények Szegeden a Down-kórosokért

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiállítással és rendezvénnyel ünnepli a szegedi Szivárvány Szülő Alapítvány a Down-szindróma Világnapját. A Százszorszép Gyermekházban sorra kerülő programok célja, hogy bemutassa a betegség mögötti vidám, életerős gyerekeket.

„Változó Perspektívák” címmel nyílik fotókiállítás a Százszorszép Gyermekházban március 13-án, kedden. A tárlat a megszokottól eltérő szemszögből mutatja be a Down-szindrómás gyerekeket: vidám, életerős fiatalokat láthatunk a képeken, akik ugyanúgy, ugyanazokat a dolgokat csinálják, mint egészséges társaik. “Tulajdonképpen egy vándorkiállításról van szó, melyet 2007-ben indított útjára több angol fotográfus, akik maguk is Down-szindrómás gyermeket nevelnek vagy van Down-szindrómás hozzátartozójuk. A fotósok tudják, hogy ezeknek az embereknek is megvannak a saját maguk álmaik és vágyaik, rokon- és ellenszenveik, nekik is van egyéniségük és személyiségük. Ezek a fiatalok nem úgy jelennek meg a képeken, mint Down-szindrómások, hanem úgy állnak itt, mint egyéniségek, akik szeretnek önmaguk lenni” – hangsúlyozta Patyik Gabriella, az alapítvány elnöke.

Mint mondta, a tárlat itthon eddig három városban (Debrecenben, Székesfehérváron és Budapesten) vendégeskedett, Szegedet követően pedig Dél-Afrikában állítják majd ki a fotókat. A rendezvényt délután 5 órakor nyitja meg Bodó Imre parlamenti képviselő, valamint az alapítvány képviseletében Muhari Soma és Berkes Luca is megszólal majd. Március végéig tekinthetjük meg a képeket a Százszorszép Gyermekházban.

A kromoszóma-függetlenség napja

A kiállítás ideje alatt, március 21-én, szerdán ünneplik a Down-szindróma Világnapját. Ez alkalomból a Szivárvány Szülő Alapítvány egy kellemes családi délutánra invitálja az érdeklődőket. Fél 12-kor Szalay Kriszta színművésznő (aki szerzője és előadója az „És a nyolcadik napon” című, a betegséget bemutató darabnak) nyitja meg a rendezvényt, majd pontban délben a szervezők 21 lufit eresztenek szélnek – a szám szimbolikus értékű, utal a Down-kór kialakulásához vezető 21-es kromoszómára. Ezt követően a szórakozásé a főszerep: színpadi programokkal és játszóházzal várják az érdeklődőket, a bohócok pedig arcfestéssel és lufihajtogatással állnak majd mindenki rendelkezésére. A szerencsések tombolán tortákat nyerhetnek, a többiekről pedig a büfé és a koktélbár gondoskodik majd. Emellett számos egyéb program és egy meglepetéskoncert is tervbe van véve.

A kiállításra és a rendezvényre is sok szeretettel vár mindenkit a Szivárvány Szülő Alapítvány!

Előző sztori

Góllesen: a megyei labdarúgás aranymorzsái Nógrádi Tiborral

Következő sztori

Vitamin, helyes étrend, csodabogyók? – Az immunrendszer titkai!