Kultúra

Egy napra közszemlére bocsátják Sissi levelét

Egy napra közszemlére bocsátják Sissi levelét

2012. március 12., hétfő
Egy napra közszemlére bocsátják Sissi levelét

Március 15-én, egyetlen napon három páratlan dokumentum lesz látható a Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A nemzeti ünnepen megtekinthetik az érdeklődők Kossuth Lajos szegedieknek írt buzdító sorait, a Habsburg-ház trónfosztásáról szóló közgyűlési iratot és Erzsébet királynénak a legendás magyar politikus, Eötvös József számára írott köszönőlevelét.

Március 15-én egész nap ingyenesen látogathatóak a Móra-múzeum tárlatai. A Kultúrpalota előtt családi programok várják az ünneplőket, koradélután pedig kiderül, ki nyerte a Kossuth-kifli sütési versenyt. A Kossuth-kiflisütő verseny megmérettetésére saját sütésű kiflivel lehet nevezni az ünnepnapon 10 órától 14 óráig a közgyűjtemény aulájában. A sütkérezésre nyitott Kossuth-tisztelő honleányok és honférfiak által készített édes műremekek „bemutatására” és persze majd elfogyasztására 14 óra 30 perctől kerül sor. Az első helyezett kifli-sütő múzeumi ajándékcsomagot kap sütőtudománya elismeréseként. Az egynapos tárlaton megtekinthetik az ünneplők Kossuth levélét, amit a Honvédelmi Bizottmány elnökeként írt a szegediekhez. Közszemlére bocsátják azt a közgyűlési iratot is, melyben a szegedi közgyűlés - kiállva az országgyűlés döntése mellett - megerősítette a Habsburg-ház trónfosztását. Akkoriban a közgyűlési döntéseket egy nagy könyvbe kellett bevezetni; 1849 után e határozatot otrombán leragasztották, így akarták megsemmisíteni az iratot

Ferenc József

rezsimjéhez hű hivatalnokok. A kiegyezés utáni időkben egy ügyes restaurátor leszedte a ráragasztást, és így minden más döntésnél markánsabban látszik a trónfosztásról szóló közgyűlési határozat. Éppen a ragasztás miatt teljesen elüt a többi határozattól, ez adja az érdekességét, s egyben örök tanulságként szolgál a mindenkori hatalom számára: a történelem tényeit nem lehet leragasztani, nem létezővé tenni. A harmadik irat egy levél

Eötvös Józsefnek

, a 67’ utáni kultuszminiszternek, amit

Erzsébet királyné

, azaz a magyarok által szeretett Sissi írt. Egy köszönőlevél Eötvös-nek, amiatt, hogy segítette a magyar politikus a királyné magyarra tanítását. A forrás a kiegyezés évéből való és azt üzeni, 1848 nagyszerű forradalmának teljesítménye nélkül az osztrák császárné bizonyára soha nem írt volna magyar nyelvű levelet a magyar kultuszminiszternek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.