Egyetem

A SZAB-ban is bemutatkozott a Nobel-díjas kutató + FOTÓK

A SZAB-ban is bemutatkozott a Nobel-díjas kutató + FOTÓK

2012. március 19., hétfő
A SZAB-ban is bemutatkozott a Nobel-díjas kutató + FOTÓK

Szegedi tudósokkal is megismerkedett a Nobel-díjas Peter Doherty, aki vasárnap érkezett Szegedre, hogy a csütörtökön kezdődő Szent-Györgyi Albert-konferencián részt vegyen. A SZAB-székházban rendezett hétfői szimpóziumon az influenzavírusról és az immunrendszerről beszélt.

Az 1996-ban orvosi-fiziológiai megosztott Nobel-díjban részesült ausztrál professzort

Kemény Lajos

, az SZTE ÁOK dékánhelyettese, a bőrgyógyászati klinika igazgatója mutatta be a szakembereknek.

Dékány Imre

, a SZAB elnöke portálunknak elmondta, megragadva a Nobel-díjas kutató szegedi itt tartózkodását angol nyelvű szakmai előadásokon mutatkoztak be egymásnak, melynek keretében a szegedi klinikusok is prezentálhatták eredményeiket a SZAB Orvostudományi Szakbizottságának, illetve a Dermatológiai Munkabizottságának szimpóziumán. "Az ilyen lehetőség óriási kitüntetés a helyi tudósközösségnek is, és ugyanakkor a szegedi tudományos élet elismerésének is tekintjük, hogy megtisztelnek minket" - hangsúlyozta Dékány, és hozzátette: a Tisza-parti városban nemzetközi mércével mérve is elismert kutatások folynak, melyre nagyon büszkék, hiszen ez a záloga annak, hogy kutatóegyetemet tudhat magáénak a város.

Peter Doherty

az influenzavírusokkal szembeni ellenálló-képességről beszélt előadásában. Köszöntőjében elmondta, jövő nyáron lesz ötven éve, hogy a tudománnyal foglalkozik, ami "talán túl sok is". A professzor szólt két kutatócsoportjáról is, amelyben dolgozik, a Melbourne-i Egyetemen és a memphisbeli St. Jude Children's Research Hospitalban ('Szent Júdás Gyermekkórházban'), amely a gyermekek rákos megbetegedéseit kutató intézmény. Sok más mellett az influenza és más légúti megbetegedések hatásait is vizsgálják a gyerekeken. Nobel-díjáról szólva úgy fogalmazott, az elismerés óta aktívabban részt vesz a közéletben, és próbál a tudomány érdekében szót emelni. A tudománynépszerűsítés a célja a The Beginner's Guide to Winnig the Nobel Prize ('Kezdők kalauza a Nobel-díj elnyeréséhez') című könyvének, ami valójában a tudományról és kemény munkáról szól azzal a szándékkal, hogy érdekelté tegye a fiatalokat, hogy foglalkozzanak a tudománnyal, illetve rávegye a politikusokat, hogy a tudományról olvassanak - így a professzor. Peter C. Doherty Nobel-díját az immunrendszer működésének vizsgálata során elért eredményeiért kapta, ő ismerte fel a szervezet védekezőrendszerében az úgynevezett T-sejtek szerepét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.