Egészség

A csípőficam ellen küzd a szegedi és a temesvári gyermekklinika + FOTÓK

A csípőficam ellen küzd a szegedi és a temesvári gyermekklinika + FOTÓK

2012. március 12., hétfő
A csípőficam ellen küzd a szegedi és a temesvári gyermekklinika + FOTÓK

A veleszületett csípőficam az egyik leggyakoribb újszülött- és csecsemőkori csípőbetegség, mégis, időben történő felismerése és kezelése esetén óriási összegeket spórolhat meg az egészségügy, mert nem kell a későbbi kóros elváltozásokkal számolnia. A betegség megelőzése és kezelése érdekében fogott össze a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika és a temesvári "Louis Turcanu" Gyermekkórház.

Tornyos Szabolcs

gyermeksebész, osztályvezető főorvos a projekt hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a veleszületett csípőficam, illetve -fejletlenség korai felismerése és kezelése az ember egész életére kihathat. Ha ugyanis féléves kor előtt ez nem történik meg, nincs esély a maradéktalan gyógyulásra. A csípőficam a későbbiekben élettani problémákat, például porckopást okozhat, így a betegnek akár már ötvenéves korában csípőízületi protézis beültetése válhat szükségessé. A szűrés ezért alapvető fontosságú, óriási megtakarítást jelenthet az egészségügynek, ha a csípőficamból adódó elváltozások az időbeni felismerésnek köszönhetően nem alakulnak ki. Arról nem is beszélve, hogy egyéves várólistára kerülnek a protézisre szorulók - tudtuk meg a főorvostól.

Kovács Tamás tanársegéd, a projektrész felelőse hangsúlyozta, a Magyarország-Románia Határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 keretében együttműködő mindkét centrumban évtizedes hagyományai vannak a magas szintű gyermeksebészeti-ortopédiai ellátásnak, de szükséges az eddigi tapasztalatok egybevetése, az orvosok és szakszemélyzet összehangolt továbbképzése a további fejlődés érdekében. Ezért fogott össze a magyar-román határmenti régió két legjelentősebb gyermek-egészségügyi intézete, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központ és a temesvári "Louis Turcanu" Gyermekkórház. Kovács Tamás arról is beszélt, a programban egyrészt a tudásfejlesztésre, másrészt a munka technikai feltételeinek javítására lesz lehetőségük. A projekt keretében 8 ezer újszülött csipőficamszűrésére kerül majd sor a Csongrád és Temes megyében, majd az adatokat, a kiszűrt rendellenességeket feldolgozzák, és a összehasonlítják az eredményeket. Emellett mindkét centrumban csípőultrahangos és úgynevezett arthroscopos (ízületi tükrözéses) tanfolyamokat szerveznek, orvosok és a szakszemélyzet vesznek részt továbbképzéseken, melyeken specialisták tanítják majd őket a csípőficam szűrésére. Az infrastrukturális fejlesztések keretében a szegedi Gyermekklinika régi álma válik valóra, hiszen új röntgenkép-erősítő berendezést szereznek be, amely a műtéti kezelésekben (főleg csont, ízületi és egyéb ortopédiai beavatkozásoknál) elengedhetetlen segítséget nyújt. A temesvári Gyermekkórház ultrahangkészülékkel és arthroscopos felszereléssel gyarapszik. A mostani nem az első, és reményeik szerint egyáltalán nem is az utolsó közös együttműködés a szegedi klinika és temesvári gyermekkórház között - hangsúlyozta Calin Popoiu, a temesvári partnerintézmény projektmenedzsere. Mint elmondta, Vlad David projektasszisztens korábban hat hónapot töltött Szegeden, és már van is másik közös programjuk, amit hamarosan szintén elindítanak. Calin Popoiu örömét fejezte ki, hogy tapasztalatokat cserélhet és közben baráti kapcsolatot ápolhat a két intézmény. A projektre elnyert európai uniós, ERFA-támogatás 197656,66 euró, ebből a projektvezető temesvári intézmény mintegy 105 ezer, a szegedi Gyermekklinika pedig hozzávetőlegesen 92 ezer eurót költhet a projektben megjelölt célokra. A HURO/1001 jelű program 2013. január 31-ig tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.