Közélet

38 milliárdot emésztett fel a vörösiszap-katasztrófa

38 milliárdot emésztett fel a vörösiszap-katasztrófa

2012. március 9., péntek
38 milliárdot emésztett fel a vörösiszap-katasztrófa

Több mint 38 milliárd forintot tesznek ki a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban felmerült védekezésnek, helyreállításnak és az újjáépítésnek 2012. március 5-ig összesített költségei; a tárcák és szervezetek a felmerült költségeik fedezetére a katasztrófa elhárítási célelőirányzatból összesen 38,3 milliárd forintot igényeltek a központi költségvetésből - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI érdeklődésére pénteken.

Petróczi Tímea

tájékoztatása szerint a katasztrófa kapcsán előzetesen kalkulált költségek fedezetének igénylése folyamatosan zajlott 2010. október 4. és 2011. december 31. között. Az igényelt, valamint a pénzügyileg is kiutalt pénzösszegek, továbbá a várható végleges kiadások elszámolása is folyamatos. Az OKF honlapján közzétett összesítés szerint a 38,3 milliárd forint a katasztrófavédelem, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az egyéb szervezetek - Honvédelmi Minisztérium, rendőrség, és az önkormányzatok - költsége. A költségtáblázat szerint a legnagyobb tételt - 21,7 milliárd forintot - a külterületek mentesítését koordináló vidékfejlesztési tárca kapta, ebből a kármentesítési feladatokra a Mecsekérc Zrt.-nek 17,3 milliárd forintot utaltak át. A károsultak lakásvásárlására, kárenyhítésére és az új lakóparkok építésére fordított költségek 14,3 milliárd forintot tesznek ki, amelyből az új lakóparkokat építő VeszprémBer Zrt.-nek 6,4 milliárd forintot - azaz a teljes költségét - átutalták. Az OKF honlapján közzétett táblázat adatai alapján megállapítható, hogy a rendelkezésre álló források terhére még 1,3 milliárd forint elszámolására van lehetőség - közölte a szóvivő. Ezen belül egyebek mellett a mezőgazdasági károkkal összefüggő kifizetési kötelezettségek jelennek meg. Ezek rendezése még hátra van, mivel a másodlagos károk elszámolásához az Európai Bizottság jóváhagyására várunk - tette hozzá. Az elmaradt, kifizetésre váró tételek között szerepel még az összesen 806 millió forintot kitevő ügyvédi díjak, jogi szolgáltatások jogcímén 200 millió forint, illetve a gazdálkodó szervezetek 2,1 milliárd forintba kerülő kárenyhítéséből 300 millió forint. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.