/

10 milliárdos pályázati keret vállalkozóknak + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tízmilliárd forintra pályázhatnak kis- és középvállalkozások március végéig, melynek célja a a foglalkoztatásbővítés, illetve beruházások megvalósítása – jelentette ki B. Nagy László kormánymegbízott. A pályázati konstrukcióról vállalkozói fórumon tájékoztatták az érdeklődőket a megyeházán.

„A kiírás célja kettős, egyrészt megtartani a munkaerőt, ezen kívül lehetőleg növelni az alkalmazottak számát, és mindezt együtt egy műszaki fejlesztéssel. A pályázat összetétele így néz ki körülbelül, műszaki fejlesztés, munkaerő megtartás, munkaerő fejlesztése” – részletezte a kormánymegbízott. B. Nagy László közölte, a tavalyi öt milliárdos keretet idén megduplázta a kormányzat, s reményét fejezte ki, hogy sokan fognak pályázni. „Ugyan ez a 10 milliárd országosan még mindig nem elégséges, de ahhoz elég sok, hogy érdemes legyen ezzel foglalkoziuk a kis- és középvállalkozásoknak. Fontos, hogy az érintettek minél több információval rendelkezzenek a tekintetben, hogy miként lehet ezekhez az egyébként nem túlságosan bőséges forrásokhoz hozzájutni” – tette hozzá.

Zámbó Anita, a munkaügyi központ igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy foglalkoztatottanként 1,4 és 2,5 millió forint közötti összeget lehet nyerni. A pályázatot kizárólag postai úton lehet benyújtani március 30-áig.

„Foglalkoztatotti oldalon is próbál differenciálni a pályázat kiírója, minél inkább hátrányos helyzetben van egy kistérség, és minél hátrányos helyzetben van egy álláskereső, annál inkább magasabb támogatási összeg kapcsolódhat a foglalkoztatáshoz” – mondta el a szakember. Tavaly még regionális szinten működött munkaügyi központ, akkor az országosan 5 milliárd forintos keretösszegre 86-an pályáztak megyénkből, s közülük 35-en részesültek támogatásban, melynek összege 273 millió forint. Ebből az összegből 163 új munkahely létesült, és további 570 megőrzése vált biztosítottá. Zámbó Anita közölte, a pályázati konstrukció nem sokat változott, egyedüli kitétel, hogy a pályázó vállalkozásoknak eleget kell tenniük a kormány bérkompenzációs előírásainak.

„Csongrád megyében a foglalkoztatottak száma nagyságrendileg nem nőtt az elmúlt időszakhoz képest, de a jelenlegi munkanélküliségi adatokból kiolvasható, hogy a szinten maradt, vagyis a munkahelymegőrzés a megyében jó úton jár, nem csökkent a foglalkoztatottak száma” – mondta el kérdésünkre a munkaügyi központ igazgatója.

A Széchenyi Programirodát is egyre több vállalkozás keresi fel

Eddig 1750 ügyfél kereste fel a Széchenyi Programirodát, s mintegy 250 sikeres pályázatban működtek közre – közölte Bakos Tamás. Induló és már működő vállalkozásoknak egyaránt segítséget nyújtanak. A Széchenyi Programiroda megyei vezetőjétől megtudtuk, egyre több ügyfél keresi fel őket. „Az uniós források igen népszerűek, ráadásul a kormány egyszerűbbé tette a pályázati konstrukciókat”– tette hozzá.

Két terület iránt érdeklődnek jelenleg a vállalkozások, egyrészt a mikrovállalkozások fejlesztése népszerű, ahol közel 10%-os önerővel tudnak például akár ingatlant is vásárolni. A másik lehetőség, ahol 40%-os támogatási intenzitás mellett a működő vállalkozásoknak lehetőségük nyílik eszközbeszerzésre. Bakos Tamás elmondta, a regionális operatív program keretében hamarosan megjelenő turisztikai fejlesztések iránt is nagy érdeklődés várható, hiszen 50%-os támogatási aránnyal lehet pályázni turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, és kereskedelmi szálláshelyek létesítésére.

Előző sztori

Több tucat program az Árvízi Emléknapon

Következő sztori

Anschluss, menekülés, szerelem – Irene Colin estje a Grandban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek