Közélet

Valós veszélyek a virtuális világban

Valós veszélyek a virtuális világban

2012. február 7., kedd
Valós veszélyek a virtuális világban

A világszerte február 7-én tartott Biztonságos Internet Nap célja, hogy felhívja a figyelmet a világhálón ránk, de elsősorban gyerekeinkre leselkedő veszélyekre. A témában négy szakember tartott előadást a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dísztermében.

A Safer Internet Day-t, vagyis a Biztonságos Internet Napot világszerte mindenhol február elején, ugyanazon a napon rendezik meg - ma már több mint 60 országban - köztük Magyarországon is. Célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra. 2012-ben a Biztonságos Internet Napot február 7-én tartják meg, témája a generációk összekapcsolása az online világban, vagyis hogy a gyerekek, fiatalok, szülők, nagyszülők hogyan adják át egymásnak tudásukat, tapasztalataikat. Az Informatika Alkalmazásai Tanszék és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös szervezésében foglalkoztak a témával kedd délután a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dísztermében, ahol

Kelemen András

tanársegéd,

Krnács András

SIP tréner,

Vízvári Gergely

informatikus és

Kóródi Attila

webprogramozó tartott előadást.

Férgek, falovak, vírusok

A tanárképzésben is jelentős változást hoz a nemrég nyilvánosságra hozott új Nemzeti alaptanterv, mely a médiahatóságot már az internetes tartalmak vizsgálatára is feljogosítja, melynek működése ezidáig csak gyenge jogi keretek közé volt igazítva - mondta köszöntőjében

Galambos Gábor

dékán, aki hangsúlyozta: a szülők mellett az oktató szerepe is egyre nagyobb lesz a gyerekek biztonságos webhasználatában.

Kelemen András tanársegéd a hálózati biztonság alapjairól tartott előadást. Mint mondta, a web egy hatalmas felület, ahol rengeteg helyről érhet minket támadás. Elsősorban információszerzés, szolgáltatásokhoz való jogosulatlan hozzáférés, egyes szolgáltatások működésének megbénítása, vagy direkt károkozás céljából történhet a behatolás bizonyos oldalakra, szerverekre. Ezen a végtelen hosszú, zsúfolt sztrádán számos rosszindulatú programba futhat bele a mit sem sejtő felhasználó: bizonyos fajtájuk pendrive-on, vagy valamilyen adathordozón keresztül támad (vírusok), mások önállóan terjednek internetes körlevelekben (férgek), bizonyos fajták pedig egy számunkra hasznos programhoz vannak illesztve (trójai falovak). "Számtalan ellenőrizhetetlen adat áramlik ki és be a számítógépen. Azt sem tudhatjuk, hogy a Microsofthoz milyen információk jutnak tőlünk vissza" - hívta fel a figyelmet a szakember. A védekezésnek több módja is van, a friss operációs rendszer, az aktív tűzfal és vírusirtó, valamint a böngészők biztonsági szintjének magasabb fokozatra állítása a legtöbb hívatlan vendéget kívül tartja.

1 lájk=4.3 forint

"Az internet óriási szabadságot jelent, ez a szabadság azonban számos komoly veszélyt is rejt" - hívta fel a figyelmet Krnács András, aki a biztonságos internethasználatról beszélt. "Az én PC-m, az én váram elvnek kellene ideális esetben érvényesülnie. Ahogy otthonainkat zárakkal, riasztókkal óvjuk meg, ugyanúgy kellene védekeznünk számítógépünk esetében is" - emelte ki a szakember. Az internet, az utóbbi években fénykorukat élő közösségi oldalakkal egyetemben rendkívül fontos gazdasági tényezővé váltak, példának Krnács András a Facebookon található like-okat említette, melynek piaci értéke jelenleg 1,5 eurócent, vagyis körülbelül 4,3 forint. Nem csoda hát, ha a vállalatok óriási profitot látnak a monitorban, mely előtt sok ember szinte az egész napját eltölti, és a lehető legtöbb módon próbálják a szemünk elé varázsolni hirdetéseiket.

Adathalász kísérletek tömkelegével találkozhatunk naponta

, így tanácsos mindent elolvasni, mielőtt rákattintanánk.

Ne hagyjuk őrizetlenül a világra nyitott ajtónkat

Nagyobb problémát jelent továbbá az interneten kiépülő, szinte ellenőrizhetetlen kapcsolati rendszer. Az web veszélyeinek leginkább a gyerekek vannak kitéve, akikhez arc nélküli, idegen emberek férkőzhetnek közel a chat és a különböző közösségi oldalak segítségével. "Egy nemzetközi felmérés szerint a szülők nagy része rendszeresen figyelemmel követi, hogy mit néz a televízióban gyermeke, azzal azonban, hogy az interneten mit csinál, csak a megkérdezettek 1/5-e foglalkozik. Általánosan úgy tartják, hogy a gyerek otthon biztonságban van, ez azonban sajnos nem igaz" - mondta Krnács András, a helyzet súlyosságát számos tényadattal alátámasztva. Az interneten keresztül megvalósuló zaklatásban (bullying) a 9-16 éves magyar internetező gyermekeknek és fiataloknak az uniós átlagnak megfelelő mértékben volt részük az elmúlt egy év során: 100 megkérdezettből 6 tapasztalt ilyet. Az webes pedofília 2004 és 2009 között a másfélszeresére nőtt - álnévvel könnyű megtéveszteni a gyanútlan fiatalokat, akik nemi erőszak vagy szervkereskedelem áldozatává is válhatnak. Az alábbi videóval szemléltette a szakember: az őrizetlen internethasználat olyan, mint egy nyitott ajtó, amin át bárkit beengedhetünk a házunkba.

Facebook az illemhelyről

"Egy okostelefon használatával manapság már mindenki a zsebében hordhatja az internetet, annak minden kockázatával együtt" - hívta fel a figyelmet Vízvári Gergely, aki a mobiltelefonon történő internethasználat tudnivalóiról értekezett. Mint mondta, a közösségi oldalak megjelenése az önkifejezés már-már beteges formáinak adhat utat, ilyen például az Egyesült Államokban kapható WC-ülőke, ami felhasználója profilján jelzi, ha a tárgy használat alatt van. A mobilunkról bárhol hírt adhatunk magunkról, ez azonban a közösség kiépülése helyett egy virtuális baráti kör kialakulását segíti elő, akik szinte csak a kijelzőn keresztül tartják a kapcsolatot. A mobiltelefon típusa egyfajta státusszimbólummá vált, egyúttal a fiatalokat ért rablótámadások egyik legfőbb zsákmánya is lett - mondta Vízvári Gergely. A sok letöltött alkalmazás számos veszélyt is hordozhat, így csak a hivatalos úton beszerezhető programokat keressük - főképp mivel ennek jelentős része amúgy is ingyenes. A telefonon terjedő vírusok viszonylag ritkák telefonon, az első ilyen a 2004-es Kabir volt, ami ki-be kapcsolgatta a készülék kijelzőjét. Ennél veszélyesebb a RedBrowser, mely egy WAP-kapcsolaton keresztül emelt díjas SMS-eket küldözget a fertőzött telefonról, valamint FlexiSPY, amely rögzíti a telefonbeszélgetésünket, és továbbítja egy harmadik félnek. Egy alkalmazás letöltésekor mindig figyelmesen el kell olvasnunk, hogy mihez adunk hozzáférést, miközben telepítjük az elsőre ártalmatlannak tűnő alkalmazást. A webalkalmazásokat formálhatóvá, bővíthetővé teszik, ezért természetszerűleg nem biztonságosak - emelte ki Kóródi Attila webprogramozó. Mint mondta, inkább mindig paranoiásnak, gyanakvónak kell lennünk, alaposan át kell gondolni, hogy mit telepítünk a gépünkre. Mint mondta, a hackerek elsősorban a program gyengeségeit kutatva próbálják azt feltörni, hogy aztán a hibákról tájékoztassák a tulajdonost. Ezzel szemben a crackerek a programokat saját célokra törik fel, ők számítanak a "rosszfiúknak". A betörések ellen megfelelő jelszavas védelemmel, és odafigyeléssel védekezhetünk leginkább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.