Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyház

Templom láthatatlan hallgatósággal

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Az új idők új formákat követelnek arra, hogy az évszázadok, évezredek óta változatlan keresztyén üzenetet eljuttassák az emberekhez – arról, miként teszi ezt az immár Szegeden is hallható Európa Rádió, a tulajdonos Tiszáninneni és Tiszántúli Református Egyházkerület püspökeivel beszélgettünk.

„Nem a rádiónak kerestünk értéket, hanem az egyháznak van egy értéke, amit szeretne évezredek óta átadni. Ehhez épített templomokat, képzett lelkészeket, állított be szociális és más ellátást, foglalkozik ifjúsággal, és a múlt századtól bejött az életünkbe a média is” – mondta el portálunknak Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. Hozzátette: nem véletlen, hogy valamikor az 1920-as évek végén fogalmazta meg Csikes Sándor egy református rádió gondolatát, hogy ahogyan változik az élet, keressék meg azokat a formákat, amelyekkel a korábban meglévő és századok óta nem változó értékrendjüket átadhatják. A püspök arról is beszélt, hogy a rádió lassan már a mai technikai lehetőségek mellett az ősi darabok közé tartozik, de lépést tartanak az online világgal is honlapjaik segítségével.

„Sajtóképes” egyház, egyházképes sajtó

Az egyházi tartalmak sajtóképessé tétele a rádió nagy kihívása. Az Európa Rádió 60 százalék református értékrenddel szerkesztett közszolgálati és 40 százalék keresztyén hitéleti műsort sugároz. Leegyszerűsítve 60 százalék azoknak, akiknek nem, 40 azoknak, akik járnak templomba. „Az elmúlt jópár év csapatépítése megmutatatta, hogy magának a szakmának is tanulnia kellett az egyházi nyelvet, ugyanakkor az egyháznak is a médianyelvet. Látom lelkészeken, akik ebben elkezdtek dolgozni, hogy nekik is meg kellett tapasztalniuk, hogy ez egy egészen másfajta templom. Ha valaki a szószéken butaságot beszél, senki nem áll föl, és nem megy ki – de a rádióban elkapcsol” – magyarázta Csomós József. „Ezért mondtam azt a lelkészeknek, hogy kaptak egy olyan templomot, ahol soha nem látják, hogy ki jön be, és ki megy ki. Nekünk is és a profi médiaszakmának is van tanulnivalója, úgy érzem, hogy az elmúlt két évben már komoly eredményeket értünk el abban, hogy a tartalom sokkal inkább egyházias és sokkal inkább hallgatható” – összegzett a püspök.

Partnerek a médiatérben

Amíg a BBC-nek volt magyar adása, az Európa Rádió partner volt benne, egy időben a Kossuth Rádió Krónikáját is adták, jelenleg az Inforádió Arénáját ismétlik, illetve a Kossuth Rádiótól a Hangoskönyvet. Hiába keresnénk viszont olyan reklámokat, amelyek a többi médiában megszokottak és nem csak azért, mert a reklámfelület közszolgálatiként behatárolt, hanem azért is, mert akármit nem reklámoznak – a reklám bevétel, de nem mindenáron – tudtuk meg Csomós Józseftől.

Kárpát-medencei református hang

„Kezdetektől fogva az volt az álmunk, hogy református hang szólaljon meg egész Kárpát-medencében, ahol magyar reformátusok élnek, ennek van kapcsolódása ahhoz, amit 2009. május 22-én Debrecenben a Magyarországi Református Egyház alkotmányozó zsinatán kimondtunk, hogy mi minden történelmi hányattatás, szétszakíttatás ellenére úgy érezzük, hogy együvé tartozunk, közös az utunk, és közösen akarjuk Krisztust követni” – ezt már Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke mondta portálunknak. Az, hogy mostmár több határontúli, Kárpát-medencei magyar református rádióval van műsorcsere-kapcsolatuk, azt mutatja, hogy ez a jó irány. „Nyilván hosszú és aprólékos munkát kívánó folyamat, de mi a türelmes fajtához tartozunk, és hisszük, hogy előre fogunk tudni jutni az úton” – tette hozzá a püspök. A rádió ugyanakkor nemcsak térben lépi át a határokat. Már jelenleg is olyan a műsorstruktúrával működik, amelyben az úgynevezett Határtalanul kategóriát használva felekezeti és országhatárokat átlépve folyamatosan megjelennek katolikus és evangélikus rádiós műsorok is. A tartalmakat úgy veszik át, ahogyan a testvéregyházak megszerkesztették. „Úgy vélem, az ökumenikus nyitottság hozzátartozik ma a keresztyén bizonyságtétel hitelességéhez, és ez érvényes a rádiózásra is” – fűzte hozzá Bölcskei Gusztáv.

A rádiónak két fenntartója mindig az évi költségvetésében tervezi meg azt, hogy mennyit tud fejlesztésre fordítani, és mi az, ami a működéshez szükséges. Bölcskei Gusztáv úgy nyilatkozott, nagyon sok pályázatuk volt már sikeres az elmúlt esztendőkben, és a lehetőségekhez mérten igyekeznek fejleszteni, mellette pedig a működéshez szükséges technikai és személyi feltételek biztosítását vállalta a két egyházkerület, és mind a mai napig zökkenőmentesen tudja biztosítani. Azt is megtudtuk, hogy a kezdetekkor megállapodtak abban, hogy minden bekerülési összeget feleznek. Jelenleg a két egyházkerület közösen 100 milliós nagyságrendet fordít egy évben a médium fenntartására.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál