Egyetem

Szegeden is startoltak a diplomáért + FOTÓK

Szegeden is startoltak a diplomáért + FOTÓK

2012. február 22., szerda
Szegeden is startoltak a diplomáért + FOTÓK
Szegeddel utolsó állomásához érkezett a Start a diplomáért – nyílt konzultációs, információs, felvételi napok című rendezvénysorozat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság, az Oktatási Hivatal, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. és a Diákhitel Központ Zrt. által szervezett roadshow a felsőoktatást érintő aktuális változásokat igyekezett megismertetni a felvételizőkkel.

Február 24-én lejár a felvételi jelentkezési határidő, épp ezért most az a fontos, hogy nyugalom legyen még ezekben a napokban, hogy lehetőleg semmi, politikai megfontolásból történő zavarkeltés ne zavarja meg a diákok életre szóló döntését – hangsúlyozta

Kiss Norbert

, felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár a szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette: az is fontos, hogy még most elhangozhassanak a legfontosabb kérdések, ez a célja a jelenlegi fórumnak is.

Felelősebb hallgatókat!

A helyettes államtitkár arról is beszélt, a jelenlegi részadatok egyelőre biztatóak, jól alakulnak a jelentkezések, és reménység szerint megfordíthatóvá válik az a hallgatói létszámcsökkenési trend, ami az elmúlt években megfigyelhető volt. Az új diákhitel bevezetésének egyik fő motívuma éppen az, hogy elinduljon azon az úton a felsőoktatás, hogy hosszútávon növelni tudja a diplomások kibocsátását. Ehhez járul hozzá az állami ösztöndíj és a részösztöndíj is, mely egyben a jelenlegi lemorzsolódási arány csökkentését próbálja egy felelősebb, motiváltabb hallgatói réteg felépítésével elérni.

Korrigálható keretszámok

A pontos adatok tükrében arra is fény derül majd, hogy a keretszámok átcsoportosítása az egyes képzési területeken beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, illetve mennyire lesz szükség a pótfelvételi időszakában korrekcióra – hívta fel a figyelmet Kiss Norbert. A január végén megszabott keretszámok elvileg felfelé nyitottak, azaz kormányzati döntéssel a maradék, betöltetlen állami ösztöndíjas helyek – melyekre elsősorban a mesterképzéses, illetve a részösztöndíjas helyek esetében számítanak – átcsoportosíthatóak lesznek alapképzésbe, illetve osztatlan képzésbe – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

A rendszeren már nem lehet változtatni

Most valóban csak nyugalomra van szükség, arra, hogy minden hiteles információ jusson el a leendő hallgatókhoz, ezért is örülök annak, hogy ez a roadshow eljutott Szegedre is – hangsúlyozta Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora. Azt is hozzátette, körülbelül egy hónapja a felvételi rendszerrel kapcsolatban sehol nem foglalt állást, ami nem azt jelenti, hogy minden korábbi kérdésére választ kapott, vagy mindennel egyetért. Amennyiben vitás kérdések maradnak fönt, azokról majd lehet tovább disputálni, de sokat ártanak azok a viták, amelyek azt a látszatot keltik, hogy ezen a rendszeren még most lehet változtatni. A rektor szólt arról is, valószínű, hogy leginkább a diákhitelről van legkevésbé világos képük a felvételizőknek, hiszen ma Magyarországon a hitelnek furcsa konnotációja van. Szabó Gábor kérdésre válaszolva elmondta, az egyetem elhatározta, hogy lehetővé teszi a költségtérítés részletekben történő fizetését. Másrészt az állami keretszámok tekintetében negatívan érintett jogi és gazdasági kar saját forrásból, illetve gazdasági partnerek segítségével próbált ösztöndíjakat létesíteni. Azt is érdemes tudni, hogy azoknak a hallgatóknak, akik végzésük után állami szolgálatban helyezkednek el, az állam visszatéríti a képzés költségeit. Szabó Gábor a jogászképzésről szólva azt is elmondta, reméli, hogy a jogi kar komoly tényezőjévé válik az idegennyelvű képzéseknek, amelyek már most is számottevő sikerrel folynak. Azt is tudni kell, hogy a karon a hallgatók többsége már eddig is költségtérítéses képzésben vett részt, tehát jelentős visszaesést nem várnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerencsétlen kommunikációs ízt adott a keretszámoknak, hogy lehetett olyan hamis cikkcímeket is olvasni, hogy Szegeden megszűnik a jogászképzés.

Képzést hitelre

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke a közelmúltban napvilágot látott hírekre reflektálva elmondta, semmilyen olyan változtatás nincs a rendszeren, amelyet a jogszabályok által meghatározott egy-, illetve kétéves bejelentési kötelezettség követelményét megsértve eszközöltek volna. A felvételi előkészítése szakszerűen zajlik. Lovas Attila, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a Diákhitel 2. állami kamattámogatású hitel, kétszázalékos kamattal. Azok a hallgatók vehetik majd fel, akik állami részösztöndíjas vagy önköltséges képzésben iratkoznak be, a képzési költség fedezésére. A vezérigazgató-helyettes kiemelte: nem teljesen megalapozottak azok a hírek, melyek szerint ezt a hitelt nem lehet visszafizetni. Ügyfeleik harminc százaléka hat-hét év alatt visszafizette a korábbi diákhitelt. Bár az új konstrukció, a Diákhitel 2 esetében nagyobb összegekről beszélünk, az alacsonyabb kamat miatt 10-15 év alatt „bőségesen” törleszthető a hitel. Lovas Attila azt is hangsúlyozta, igenis reális alternatíva lehet az önköltséges képzés is például a szegedi jogászképzésben. Az egyetemi továbbtanulásnál ugyanis nemcsak a képzés költségét kell figyelembe venni, hanem szállás és megélhetési szükségletekkel is számolni kell, így pedig egy vidéki lakos esetében, aki közel lakik Szegedhez, érdemesebb lehet helyben az önköltséget kifizetni, mint a fővárosi ösztöndíjas helyet választani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.