Gazdaság

Az SZTE is segít az elvándorolt munkaerő hazacsábításában

Az SZTE is segít az elvándorolt munkaerő hazacsábításában

2012. február 16., csütörtök
Az SZTE is segít az elvándorolt munkaerő hazacsábításában

Az elmúlt években, az európai munkaerőpiac megnyitása óta közel 3 millió ember hagyta el szülőhazáját külföldi munkavállalás céljából, közülük több százezer magyar állampolgár.

Ezen munkavállalók több mint fele vissza kíván térni hazájába, de problémákba ütközik az újbóli elhelyezkedésnél. Hazatérésüket segíti egy új EU-s projekt, amely az elvándorolt közép-dunántúli munkaerő hazacsábításában igyekszik segítséget nyújtani, s amelynek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének kutatói is közreműködnek. A projekt jelenlegi szakaszában a kutatók megkérik a külföldre vándorolt munkavállalókat, hogy vegyenek részt egy online kérdőív kitöltésében, mely segíthet itthon a visszatérni vágyók igényei szerinti szolgáltatások kialakításában. A kérdőív elérhető 2011. december 22-étől a

http://return.ifl-leipzig.de

honlapon. A kérdőívet azok is kitölthetik, akik már visszatértek, és tapasztalatokat szereztek a visszatelepülés komplex folyamatát illetően. A projekt vezetők így szeretnének információhoz jutni a kísérleti akciók és visszatérő migránsokat támogató szolgáltatások kialakítása során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.