Közélet

Ménesi megtorpedózná a Kálvária-keresztelőt

Ménesi megtorpedózná a Kálvária-keresztelőt

2012. február 22., szerda
Ménesi megtorpedózná a Kálvária-keresztelőt
Az MSZP-s képviselő ma már nem tartja legitim lakossági fórumnak azt a rendezvényt, melyen egy hónapja ő maga is megszavazta, hogy Szeged névtelen területe a Kálvária városrész nevet kapja. Január 21-én a SZEGEDma.hu számolt be róla elsőként, hogy az Élhető Szegedért Egyesület kezdeményezésére Kálvária városrésznek nevezhetik el a Párizsi körút – Londoni körút – Kálvária sugárút – vasúti pálya és Kossuth Lajos sugárút által határolt, jelenleg nevenincs részt. Egy nappal korábban lakossági fórumon szavaztak erről a körzetben élők, s Gyimesi László (Fidesz-KDNP) tanácsnok akkori ígéretéhez híven a lakók ez irányú kérését a közgyűlés február 24-i ülése elé terjesztette. Szintén megírtuk: Sz. Fehér Éva főépítész olyan szakvéleményt nyújtott be ehhez a javaslathoz, mely annak mérlegelésére kéri a képviselőket, hogy a helytörténeti dokumentumok szerint a szóban forgó terület nem névtelen, hanem Rókushoz tartozik. A városfejlesztési tanácsnok furcsának nevezte ezt a dokumentumot, tekintve, hogy a főépítész korábban egy tanácsadó testületi ülésen egyetértett a Kálváriára történő kereszteléssel, ráadásul nem is említette mostani ellenérveit. A helyzetet viszont még tovább bonyolítja egy újabb pálfordulás.

Az MSZP-s képviselő elfelejtette, hogyan voksolt egy hónapja?

Történt, hogy az ügyben kedden módosító javaslattal élt Ménesi Imre is. Az érintett körzet MSZP-s önkormányzati képviselője (képünkön hátul, középen) - aki nemcsak hogy részt vett a már említett, január 20-i fórumon, hanem felemelt kézzel jelezte, hogy támogatja a Kálvária elnevezést(!) - most azt írja: ugyan jogos igény, hogy Rókus és Móraváros elmosódott határai miatt (új) nevet kapjon a rész, ám az ott élők számos különféle elnevezésre tettek javaslatot, melyek "széles körű lakossági fórumon történő megvitatása azonban elmaradt". Ménesi szerint Gyimesi László előterjesztése éppen ezért csak "egy 20 fős egyesületi véleményt tükröz". Egyúttal kijelenti: az egy hónappal ezelőtti összejövetel nem volt nyilvánosan meghirdetve, a résztvevők egy szűk körből kerültek ki. Habár úgy fogalmaz, nem kifogásolja a Kálvária nevet, sürgeti, hogy "legitim lakossági fórumokon" történjen meg a terület pontos határainak és elnevezésének kijelölése... A döntés a közgyűlés kezében van. A fejleményekről természetesen továbbra is beszámolunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.