Gazdaság

Lázár: erősebb állami szerepvállalást és bérrendezést az egészségügyben!

Lázár: erősebb állami szerepvállalást és bérrendezést az egészségügyben!

2012. február 27., hétfő
Lázár: erősebb állami szerepvállalást és bérrendezést az egészségügyben!

Véget kell vetni a privatizációnak és erősíteni kell az állami szerepvállalást az egészségügyben a Fidesz parlamenti frakciója szerint - közölte Lázár János, miután a képviselőcsoport hétfő délelőtti ülésén meghallgatta Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt az ágazat fejlesztési terveiről.

A frakcióvezető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, álláspontjuk szerint az eddigi egészségügyi privatizációkat is felül kell vizsgálni. Szólt arról is, hogy nem lehet halogatni az orvosok, a rezidensek, az ápolók és a szakszemélyzet bérviszonyainak rendezését, amelyre több költségvetési tétel is szolgálhat fedezetül, így például a népegészségügyi adó. Nagy kihívásnak nevezte emellett az orvosok elvándorlásának megállítását, amelynek problémáját a politikus szóvá tenné Brüsszelben is, és kérné az Európai Bizottság segítségét. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, az uniónak többlettámogatási lehetősége van arra, hogy a cseh, román, szlovák és magyar orvosok a térségben maradjanak, és garantálni tudják a megfelelő egészségügyi ellátást.

Lázár János

-

Szócska Miklós

szavait tolmácsolva - hangsúlyozta: a legfontosabb cél, hogy érdemben javuljon a betegellátás és áttekinthető legyen a finanszírozás. Az államtitkár szólt arról is, hogy folyamatban van több uniós pályázat, és készülnek a mentőszolgálat fejlesztésére. A konkrét fejlesztési tervek a március 12-i kormánypárti frakcióülésen kerülnek majd terítékre. A gyógyszertámogatások tervezett csökkentését firtató kérdésre a frakcióvezető közölte: kifejezetten támogatják, hogy a terhek egy részét bizonyos gyógyszergyártók és -kereskedők fizessék meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.