Közélet

Köztestületté alakult az OPSZ

Köztestületté alakult az OPSZ

2012. február 25., szombat
Köztestületté alakult az OPSZ

Köztestületté alakult az eddig egyesületi formában működő Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a szombati, budapesti közgyűlésen. A szervezet elnöke Túrós András maradt.

A jogi változásra és az ezzel járó tisztújításra a február elsején életbe lépett jogszabályváltozás miatt volt szükség. A közgyűlés egyhangúlag

Túrós András

nyugalmazott rendőr tábornokot választotta elnökké, aki már másfél évtizede vezeti a polgárőrséget. Túrós András a köztestületté alakulást olyan kiemelkedő jelentőségű eseménynek nevezte, mint a szervezet 1991-es megalakulását, szavai szerint így minőségi változás történhet a testületnél. A február elsején hatályba lépett új polgárőrtörvény értelmében a polgárőr-egyesületeknek együttműködési megállapodást kell kötniük az illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitánysággal, és csak azok az egyesületek működhetnek, amelyek tagjai a köztestületté alakult Országos Polgárőr Szövetségnek. Az új jogszabály szerint csak 18 évnél idősebb, büntetlen előéletű emberek lehetnek polgárőrök; minden polgárőr egységes, kitűzhető, fényképes azonosító igazolványt kap, és formaruhát viselhet. A polgárőrmozgalom 1991-ben indult el, eredeti neve Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége volt. A mintegy 2100 egyesületet tömörítő OPSZ-nek több mint 83 ezer tagja van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.